A megszállt közmédia felszabadítása

Föld S. Péter 2020. október 24. 07:38 2020. okt. 24. 07:38

Pénteken este fél 10-ig a Magyar Távirati Iroda (ismertebb nevén MTI) mindössze egyetlen, nem túlságosan tartalmas hírt volt képes kiizzadni magából az október 23-i ellenzéki tüntetés kapcsán. A tiltakozó vonulás ugyan órákkal korábban, már délután elkezdődött, de az MTI-nek ennyi idő sem volt elég arra, hogy egy hiteles, szakmailag elfogadható beszámolót közzé tegyen. Egy olyan anyagot, amelyben elmondják, hogy valójában miről szólt a tüntetés, mik voltak az előzményei, valamint azt sem kellett volna elhallgatni, hogy minden központi mozgósítás és állami rásegítés (utaztatás) nélkül is tízezrek, döntően fiatalok vettek részt rajta.

Arról most nem is beszélve, hogy a TV2 és a Hír TV egy szélsőséges párt emberét, Novák Elődöt szólaltatta meg az ünnep kapcsán és e beszélgetések fő témája a Jobbik és a DK egymásra találása, vagyis, Jakab Péter és Gyurcsány Ferenc összeboronálása és ekézése volt. Mondhatnánk persze, hogy a fenti két csatorna – szemben az MTI-vel – nem közpénzből működik, magánkézben lévő médiumok, kereskedelmi tevékenységből tartják el magukat. Mondhatnánk ezt is, de nem volna igaz. A két említett médium az állam (értsd: adófizetők) által finanszírozott hirdetésekből él, ha ezek a pénzek nem volnának, a két csatorna már rég bedobta volna a törölközőt.

Ami pedig az MTI-t illeti: nos, egy évi közel 100 (jövőre 117) milliárdból működtetett cégtől joggal volna elvárható, hogy megfeleljen a pártatlanság és a kiegyensúlyozottság követelményének. Ennek – láthattuk többször – nem felelnek meg, sőt, legújabban már arra vetemedtek, hogy egy számukra kellemetlen bírósági végzés közlését képesek voltak megtagadni.

Mindezt azért volt érdemes elmondani, mert egyfelől igaza volt Hadházy Ákosnak, amikor a közmédia hazugságai és elfogultsága miatt szervezett tüntetést. Ebben az országban ugyanis Orbán Viktor és a Fidesz addig fog uralkodni, ameddig meg nem valósul a közmédia pártatlansága, vagyis, amíg a kis településeken élő lakosság jobb híján csak a hazugságokból, csúsztatásokból és ferdítésekből tud tájékozódni.

Abban már kevésbé volt igaza Hadházynak, hogy akcióját nem egyeztette az ellenzéki pártokkal. Talán megsértődött a borsodi választást követő összezördülés miatt, vagy egyedül akarta elvinni a dicsőséget – nehéz volna megállapítani. Az viszont mindenképpen hiba volt, hogy a Kunigunda utcába hívta az embereket. Olyan helyre, ahová nagy tömegek soha nem fognak elzarándokolni. Bármekkora is legyen az elégedetlenség a közmédia hazugságai és torzításai miatt, tudomásul kell venni, hogy a Kunigunda utca messze van Budapest belvárosától, tömegközlekedéssel nehezen megközelíthető, gyalogosan is bajos oda eljutni, az autójukat pedig csak kevesen kockáztatják, hogy magukkal vigyék egy tüntetésre.

A Fidesz annak idején – tudatosan, vagy nem – jó érzékkel vitte el a Magyar Televíziót a Szabadság térről. Az ötödik kerületbe nem volt nehéz tiltakozó gyűléseket szervezni, még csak fel sem kell gyújtani az épületet, mint tette ezt 2006-ban a felheccelt csőcselék. Ha a közmédia ellen akar tüntetni az ellenzék – és ezt már jóval korábban el kellett volna kezdeni – helyszínként érdemes ismét a Szabadság teret választani. Igaz, a tévé székháza már nem ott van, ám a tér még mindig szimbolikus jellegű, ráadásul el lehet mondani – nem egyszer, hanem sokszor –, hogy ott volt utoljára szabad és független az elvileg minden magyar érdekeit szolgáló Magyar Televízió.

Amennyiben mégsem tetszik a helyszín az ellenzéki pártoknak, jó szívvel ajánlhatjuk a Szabadsajtó útját, ahol már több nagy, méltóságteljes tüntetés volt.

Leírjuk még egyszer, mert nem lehet elégszer elmondani: Orbán és a Fidesz hatalma addig tart, ameddig a kisebb településeken csak a hazugságot hallják az emberek, miközben a lopásokról, a korrupcióról, vagy legújabban a koronavírus kapcsán kialakult kommunikációs káoszról és bénázásról semmit.

Mostantól – ha már idáig nem tették – a közmédia felszabadításáért kellene harcolniuk közösen az ellenzéki pártoknak, mert egy hazugságokkal megszórt, a valódi információtól elzárt országban, bármennyire is nagy az elégedetlenség, nem lehet választást nyerni. Ne legyen természetes, hogy a Kossuth Rádióban csak a miniszterelnök hirdetheti az igét, mintha az övén kívül más igazság nem is lenne.

Nem a Kunigunda utcában kell tüntetni – ott nem kitalálják, csak legyártják a hazugságokat.