A megtévesztő devizahitelezésért súlyos büntetést kapott egy párizsi bank

Kardos Ernő 2020. február 27. 08:43 2020. feb. 27. 08:43

Úgynevezett mérgező kölcsönök miatt, súlyosan elítélték a BNP Paribas pénzintézetet, mert még a válság előtt, 2008-ban, svájci frankban denominált, de euróban visszafizetendő ingatlanhiteleket forgalmazott. A bankot azzal vádolták, hogy a hitelezők elől elrejtette a kölcsönök kockázatait. A svájci frank árfolyama ugyanis a 2010-es válság után jelentősen megugrott, ami az adós számára a törlesztendő tőke jelentős megnövekedésével járt.

A párizsi bíróság a megtévesztő hitelezés gyakorlatát bűncselekménynek minősítette, mert a bank „elrejtette” az adósok elől a hitelek kockázatát. Ezért a maximálisan kiszabható 187 ezer 500 euró pénzbírságra ítélték a BNP Paribas hitelezési gyakorlatát. A bíróság ezen felül, úgy döntött, hogy a pénzintézet köteles megtéríteni a hitelt felvevőknek az okozott pénzügyi és erkölcsi kárt is.

Az ítélet súlyossága meghökkentette a szemben álló feleket. Az ügyben eljáró két fogyasztói egyesület is komoly összeget kapott, mert hatalmas munkával megvédték a fogyasztók kollektív érdekeit. A büntetőbíróság döntése alapján, az ítéletet azonnal végre kell hajtani, tehát a bank köteles kifizetni a megítélt károkat még akkor is, ha a döntést megfellebbezi.

A szigorú bírói döntés szerint, a BNP Paribas viseli a „hitelt felvevők deviza-kockázatát” Összességében a bank 100-150 millió eurót fizet az áldozatoknak. Az ítélet súlyossága arányos az eset súlyával – fogalmazott az ügyben eljáró bíró, aki a határozatot dörgő taps kíséretében olvasta fel. A bank a döntést megfellebbezte, ugyanis a polgári bíróságok a közelmúltban 80 esetben a bankok számára hoztak kedvező ítéletet.