A méltóságos, közhivatalt viselő urak magánmegállapodása

Lovász Péter 2019. szeptember 12. 18:30 2019. szept. 12. 18:30

Ha Karácsony Gergely lesz a főpolgármester, érvényét veszti az Orbán Viktor és Tarlós István által kötött 15 pontos megállapodás - adta hírül az Index az Inforádió hétfői műsorában elhangzottak alapján.

Amint az közismert, Tarlós István komolyan vette városvezetői szerepét, és újabb jelölése feltételéül szabta - no nem akárkinek, hanem - a miniszterelnöknek, hogy Orbán Viktor, illetve a kormány garantálja

- a főváros önállóságát, illetve a főpolgármester jogainak csorbítatlanságát;

- a rendszeres egyeztetéseket;

- a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának létrehozását;

- egy 2030-ig szóló városfejlesztési terv kidolgozását;

- az M3-as metró felújításához szükséges költségvetési fedezetet.

Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter a rádióban elmondta: az Orbán–Tarlós-megállapodás politikai, és nem közjogi megállapodás, ilyen értelemben az csak kettejük között érvényes.

A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának például csak addig van értelme, ha a fővárosi vezetés partnernek tartja a kormányt - mondta a miniszter.

Gulyás Gergely immár a látszatra sem ügyel. Nyíltan kimondja, hogy a választás útján hatalomra került és közmegbízatást teljesítő miniszterelnök és az ugyancsak közfeladatot teljesítő főpolgármester magánmegállapodást írtak alá, amely nem a két közhivatal és a városlakók javára köttetett, hanem mert a magas feleknek a választás előtt éppen így szottyant kedve. Ha a város népe úgy dönt, hogy Karácsony Gergelyt választja meg főpolgármesternek, akkor a megállapodás már nem érvényes, ha a nép így, akkor a kormány majd úgy.

Valóban nincs olyan pofátlanság, amit a jelenlegi, a közügyek intézésével megvert urak ne engednének meg maguknak. Eddig is sejthető volt, hogy az egész megállapodás pusztán kampánycélú porhintés, de most legalább a képünkbe mondta főilletékes úr, hogy a kormány úgyis azt tesz, amit akar. Csak nem rájuk tört az őszinteség? Még rajtaveszthetnek.