A méltóságos úr Felcsútra rendeli embereit

Föld S. Péter 2020. január 14. 19:16 2020. jan. 14. 19:16

Megszoktuk már, illetve dehogy szoktuk meg, csak tudjuk, hogy Orbán méltóságos úr a választások közeledtével, felcsúti birtokán fogadja a Fidesz országgyűlési képviselőit. Itt dől el minden, a miniszterelnök-pártelnök ilyenkor életről, és halálról határoz. Aki jól tette a dolgát, és Orbán lát még benne potenciált, az folytathatja, aki nem, az megy a levesbe.

Most egy ideig nem lesznek választások, leszámítva az esetleges időközi megmérettetéseket, ám a felcsúti dácsa megint benépesül idegenekkel. A Magyar Távirati iroda vasárnap közölte a hírt, hogy „a kormányzati ciklus felénél járva, konzultációt tart Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke a Fidesz-KDNP választókerületi elnökeivel. A jövő héten kezdődő találkozókon szóba kerülnek az eddig elért eredmények és a következő időszak kormányzati feladatai is.”

Nem kell meglepődni a váratlannak tűnő bejelentésen, a laikusok is tudják, hogy a Fideszben – október 13-a után különösen – helyzet van. Ekkor veszítette el Orbán Viktor pártja Budapestet, valamint egy sor nagyvárost, köztük a megyei jogú városok felét. A helyzetet tetézi, hogy az azóta ilyen-olyan okból lezajlott időközi választáson is rosszul szerepelt a Fidesz – valamire való klubtulajdonos ilyenkor már nemcsak a kapus, vagy a középcsatár, de az edző menesztésén is gondolkodik.

A hír szerint, a jövő héten kezdődnek a szokatlan időpontban zajló meghallgatások. Orbán felcsúti rezidenciáján járulnak a gazda elé az érintett választókerületi vezetők. Itt dicsekedhetnek el azok, akiknek van mivel, és magyarázhatják a bizonyítványt, akik októberben rosszul szerepeltek.

Nyilván Orbán is tudja, hogy a jó, vagy rossz szereplés nem kizárólag az érintettek felkészültségén és szorgalmán múlik. Ez is fontos, sőt, talán a legfontosabb, de egy sor más tényező szintén közrejátszik az eredményben, vagy eredménytelenségben. Vannak helyek, ahol, ha megszakad a Fidesz, akkor sem tud győzni, és van, ahol egy gyalogkakukk is lazán hozza a kötelezőt. Nyilván a miniszterelnök-pártelnök minden lényeges szempontot mérlegel majd, mielőtt hüvelykujjával – képletesen – felfelé, vagy lefelé mutat. Nincs könnyű helyzetben az Orbán-csapat, mert – ellentétben a korábbi összecsapásokkal – az ellenfél is megjelent a pályán.