A mienk a legnagyobb halott

Németh Péter 2021. augusztus 3. 18:17 2021. aug. 3. 18:17

Megszokhattuk már, hogy a magyar kormány kizárólag hőstetteket hajt végre, minden döntése fantasztikus, világraszóló, utánozhatatlan. Legyen szó a járvány kezeléséről, a gazdaság helyzetéről, vagy éppen – mint most – az augusztus 20-i tűzijátékról. Mindenben elsők vagyunk, a legjobbak a Föld-kerekségen, hát persze, hogy a Fidesz tűzijátéka is a lehető legnagyobb. Íme a közlemény: „a valaha volt legnagyobb szabású ünnepre készülnek, 3,5 napon keresztül 17 rendezvényhelyszínen tart majd az ünnepség, ez alatt több száz program lesz, írja az MTI. Kovács Zoltán államtitkár szerint az augusztus 20-i központi rendezvényeket nem érintik majd a koronavírus-járvány miatt érvényben lévő korlátozások.”

A baj csupán az, hogy az embernek – már ha ismeri tényleg ennek a kabinetnek a működését – először az jut az eszébe, vajon mennyi pénzt szánnak erre a monumentális rendezvény-sorozatra, és mennyi az, ami célba is érkezik. Mert ugyan a Brüsszelnek szóló kormányzati üzenetekből az is kiderül, hogy Magyarország a lehető legjobban és leghatékonyabban védekezik a korrupció ellen, azért a saját tapasztalatink ennek némiképp ellentmondanak. Itt, az elmúlt csaknem tizenkét évben egy olyan réteg gazdagodott meg, amely a NER szerves részévé vált, és amely európai és hazai költségvetési pénzeken keresztül vált igazán gazdaggá. Nem Mészáros Lőrinc az egyetlen, aki látványos előremenetelt produkált ezen időszakban, ő legfeljebb jobban a kirakatba került – talán Orbán-közelisége miatt. A kormányfő ugyan úgy olvasta a 100 leggazdagabb magyar kiadványát, hogy a listán szereplők többsége a baloldalhoz tartozik, a valóság azonban ennek az ellenkezője; ráadásul a ranglétrán megtalálható nem feltétlenül jobboldaliak közül többen is a hatalom céltáblájává váltak (gondoljunk csak Bige Lászlóra, vagy Varga Zoltánra). 

De térjünk vissza augusztus 20-hoz. Nem kétséges, hogy a kormány megint a „nagy orosz törpe” effektus szerint gondolkodik; muszáj neki a valaha volt legnagyobb tűzijátékkal előrukkolnia. Hogy miért muszáj, azt ne kérdezzék, legfeljebb találgatni tudok: abban a hitben élnek, hogy ez szavazatokban fog majd visszaköszönni jövő áprilisban, vagy – megint – szükség van további pénzekre, hogy semmi se maradjon egy esetleges bukás után. Ám még ezt is elnézzük a kormánynak – mit nem? –, azt viszont már nehezen tudjuk értelmezni, hogy az eseménysorozat kedvéért miért függesztik fel az életben lévő koronavírus miatti korlátozásokat. Bár nem tudom, hogy ez pontosan mit is jelent, de talán azt, hogy a tűzijátékon annyi ember lehet a Duna partján, amennyi csak odafér, illetve még egy kicsit több is. Ráadásul úgy, hogy nem szükséges védettségi igazolványt felmutatni – egyáltalán van-e még értelme? –, ez a tömeg eleve védettnek tekinthető. De, ha történetesen ott valaki megfertőződik, netán kórházba kerül, esetleg műtétre szorul, akkor bizony fizetnie kell majd a PCR tesztet, mert ez a nagyvonalú kormány annyira mégsem nagyvonalú, hogy átvállalja a beoltatlanok tesztjét. Nem, inkább zsarol, ha már egyeseket nem sikerült meggyőznie az oltás szükségességéről. 

Természetesen az a helyes, ha mindenki beoltatja magát, de egy hatalomnak mégsem az a dolga, hogy ezt a célt zsarolással érje el. Ráadásul egy olyan hatalomról beszélünk, amely önmagától, és a saját klientúrájától semennyi pénzt nem sajnál, lám, most az augusztusi ünnepségekre is – feltehetően – milliárdokat szór el. De milliárdokat szór el a vadászati kiállításra (75 milliárdnál tartanak), újabb három stadion építésére, vagy éppen felesleges és manipulatív népszavazásra.

Az oltatlan beteg fizessen, vagy ha nem tud, pusztuljon el. Ő lesz a mi legnagyobb halottunk.