A migránsozás még mindig csodafegyver a Fidesz kezében

Nagy András 2019. március 28. 07:21 2019. márc. 28. 07:21

A Fideszen továbbra sem fognak sem a sorozatos korrupciós botrányok, sem a negatív intézkedések, és a kormányzati bársonyszékekben eltöltött idő sem. Érthetetlen. Vagy mégsem? Az általunk megkérdezett politológus két magyarázatot is talált a kormánypártok stabil népszerűségi mutatóira.

Továbbra is masszívan őrzi vezető pozícióját a kormánypárt - állapította meg a Závecz Reserch március közepén készült közvélemény-kutatása, amely szerint a Fidesz a teljes lakosság körében ma is több mint 31, a biztos pártválasztók körében pedig 50 százalékon áll. A második helyen a Jobbik, a harmadikon az MSZP áll, ám a két legnagyobb ellenzéki erő együtt sem tudhat akkora tábort maga mögött, mint Orbán Viktorék.

Mi ennek az oka, hiszen a túlóratörvény, Mészáros Lőrinc mérhetetlen gazdagodása, az elvándorlás miatt égető munkaerőhiány, vagy az állami közszolgáltatások (oktatás, egészségügy) színvonalának érezhető romlása alighanem a társadalom minden rétegében negatívan hatnak együtt?

Szentpéteri Nagy Richard politológus, alkotmányjogász szerint a migránsozás még most is hat, a Fidesz jól döntött, hogy a bevándorlást, mint vezértopikot nem engedi el, és a közelgő EP-választásokig legalábbis a fő témává teszi.

Sőt, az elemző jó esélyt lát rá, hogy az őszi önkormányzati választásokig ez lesz a kormánypárti propaganda fókuszában, kiegészülve a keresztény kultúra védelmével, valamint a családtámogatási csomagokkal. Amelyek egyébként illeszkednek a nem akarunk „Magyarországból bevándorló országot”-mantrához.

Emiatt a közvélemény nagy részében van egy olyan érzet, hogy ha nem is ért egyet a Fidesz legtöbb intézkedésével, vagy akár egyetlen intézkedésével sem, legalább ez a kormány megment minket a migránsoktól.

Amellett azonban, hogy a Fidesznek van egy koherens, vagy legalábbis annak látszó világképe, Szentpéteri lát egy komoly ellentmondást a kormánypárti kommunikációjában. Ez a nyugatellenesség, amely a bevándorlással kapcsolatos keletellenesség mellett van jelen a fideszes retorikában. Hazánk elmúlt ezer éves története azt mutatja, hogy a nyugattal való szembefordulás csak óriási károkat okozott az országnak – mutatott rá, hozzá téve, hogy ennek ellenére a magyar nép láthatóan ma is bele tud szeretni a függetlenség mítoszába.

Ilyen körülmények között az, hogy a magyaroknak még mindig a 80%-a támogatja az európai uniós tagságunkat, kisebb csoda Szentpéteri szerint, miközben ha racionálisan nézzük, 100%-nak kellene támogatni. Az elemző itt kitért az Európa-párti ellenzékre is. Szerinte az a kísérlet, hogy az uniós tagságunk mellett gyűjtenek aláírást, akár sikeres is lehet abból a szempontból, hogy választóvonalat húz a Fidesz és az ellenzék között, viszont a megosztottság továbbra is alkalmatlanná teszi őket, mivel csak a beszéd megy a teljes összefogásról, de ez láthatóan nem fog megvalósulni. Az ellenzék stagnálásának persze nem csupán ez az egy oka van, azonban minden bizonnyal a fő ok továbbra is az, hogy a választók nem látják az orbáni kormányzás alternatíváját – véli Szentpéteri Nagy Richard.