A miniszter megmutatta Orbán bőrkanapés, bárszekrényes „nemkormánygépét"

HírKlikk 2020. február 28. 09:49 2020. feb. 28. 09:49

Benkő Tibor honvédelmi miniszter is részt vett csütörtökön az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának kihelyezett ülésén, amelyet az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartottak Kecskeméten.

A tárcavezető összegzőjében bemutatta a Magyar Honvédség új repülőeszközeit, és beszélt a következő esztendőkben várható új beszerzéseiről is. Mint mondta, a meglévő orosz haditechnikai eszközöket csak addig tartják rendszerben, amíg hatékonyan tudják azokat alkalmazni, s amíg az új beszerzések hadrendbe nem állnak – írja a honvedelem.hu.

A 2018-2019-es évek beszerzései kapcsán, a miniszter kiemelte az Airbus A319-es csapatszállító repülőt. „Rendkívül nagy előrelépést jelent az előző csapatszállítóhoz képest, hiszen jóval nagyobb létszámot képes szállítani, jóval gyorsabban és magasabban repül, így meg tudjuk oldani vele mindazokat a hiányosságokat, amelyekkel a korábbi gépek esetében küzdöttünk” – fogalmazott Benkő Tibor, hozzátéve, hogy a beszerzések előtt a misszióba repülő katonákat csak bérelt gépekkel tudták utaztatni.

A Falconok kapcsán, a honvédelmi miniszter szintén a képességek növekedését, a 11 ezer kilométeres hatótávolságot és a több mint 15 ezer méteres repülési magasságot hangsúlyozta. Mint mondta, a gépeket olyan speciális katonai berendezésekkel szerelték fel, amelyek rendkívül hatékonnyá és többfunkcióssá teszik azokat.

A tárcavezető reagált azokra a nyilatkozatokra, amelyek „kormánygépként” jellemezték az új repülőket. Bemutatta a felszállások és a katonai célú repült órák számát, valamint felhívta a figyelmet arra, hogy az országgyűlési képviselők bármikor betekinthetnek a Honvédelmi Minisztériumban az úticélokat, s azok okait is tartalmazó iratokba, amelyekből világosan kiderül, mikor és milyen katonai célokra használták a repülőket.

Harangozó Tamás, a bizottság MSZP-s tagja, Facebook-oldalán írt a bemutatóról: „Ma Kecskeméten sajtónyilvános bemutatón végre megnézhettük a nemkormánygép, nemluxusrepűlőket (Falcon, 2 db) is. A kedves olvasókra bízom a dolog megítélését... Mindenesetre a Magyar Honvédség legégetőbb hiányosságát szemlátomást már kezelték."

Forrás: Hírklikk