A miniszterelnök-jelölti vita után nehéz lesz Orbánnak nemet mondania a kihívójának

NVZS 2021. szeptember 2. 19:00 2021. szept. 2. 19:00

„Az egész politikai élet szempontjából jelentős fejlemény, hogy az RTL Klub és az ATV közvetíti a miniszterelnök-jelöltek vitáját. Ennek lesz egy olyan hatása is, hogy utána kérdésessé válik: megengedheti-e magának Orbán Viktor, hogy nem áll ki vitatkozni a kihívójával a 2022-es választás előtt” – mondta portálunk megkeresésére Horn Gábor. A Republikon Intézet vezetője szerint óriási lesz az érdeklődés a viták iránt, amelyek növelni fogják az ellenzéki szavazók előválasztás iránti elkötelezettségét, és befolyásolni fogják az eredményt is. Emeli a kalapját az RTL előtt, amely ebben a politikai helyzetben vállalta a vita közvetítését – mondta.

Mint portálunk is beszámolt róla, megszületett a döntés a miniszterelnök-jelöltek három vitájának időpontjáról és arról, hogyan lehet azokat követni. A három közül kettőt az első forduló előtt, illetve közben, egyet pedig a két forduló között tartanak – ez utóbbin már csak a második körbe jutott jelöltek vitáznak. Az első vitát szeptember 12.-én tartják, s azt az ATV fogja közvetíteni. A második időpontja szeptember 24., azt azonban már az ország minden szegletében fogható RTL Klub fogja adni. Miként egyébként a harmadikat is: az valamikor október 4.-e és 10.-e között lesz megtekinthető (tehát ugyancsak az RTL Klub csatornáján).

Mi ennek a jelentősége? Lesz-e, s ha igen, milyen hatása az előválasztásra, vagy akár a 2022 tavaszi parlamenti választásra? – ezzel kerestük meg Horn Gábort.

„Ennek óriás a jelentősége, az RTL elérése jóval nagyobb, mint bármely más magyarországi televíziónak, s ez komoly lehetőséget jelent” – szögezte le Horn, aki korábban az SZDSZ kampányfőnökeként is sok tapasztalatot gyűjtött. Szerinte „le a kalappal az RTL előtt amiatt, hogy beszáll az előválasztási vita közvetítésébe. Ez nem kockázatmentes a mai világban”. Az ATV részvételét természetesnek gondolja, hiszen ezzel is a saját közönségének igényét elégíti ki, nem úgy, mint az RTL, „amelynek – gondolom – nincs veszíteni valója, de azért független televízióként nagyon nagy dolog, amit tesz”.

Horn meggyőződése, hogy „iszonyatosan sokan” meg fogják nézni a vitát, köztük szép számmal fideszesek is. Már csak azért is, mert 2006-ban volt az utolsó értelmezhető vita – emlékeztetett. (Mint ismert, akkor volt egy négyes vita, illetve egy Gyurcsány-Orbán választási vita, amelyben a regnáló miniszterelnök a földbe döngölte kihívóját – nem véletlenül nem áll ki azóta Orbán választási vitára.).

Az egész politikai élet szempontjából jelentős fejleményként értékeli Horn a vitát, aminek egyik hatása az is lehet, hogy kérdésessé válik utána: megengedheti-e magának Orbán Viktor, hogy nem áll ki a kihívójával. Beszoríthatja Orbánt, ha jól sikerül, ha izgalmas, nézhető lesz a három vita, mivel olyan helyzetbe kerülhet, hogy árthat neki, ha nem hajlandó megmérettetni magát ilyen módon a kihívójával – véli a Republikon Intézet vezetője, aki szerint az előválasztásra is komoly hatást gyakorol majd a vita.

Annak az eredményét ugyanis nagy mértékben befolyásolhatja, segíti az elkötelezett ellenzéki szavazók eligazodását, s növeli a részvételt – fejtegette. Már csak azért is, mert kevés az információ magáról az előválasztásról („amiről szerintem egy kicsit az érintett pártok is tehetnek”) – állítja. Hozzátette: ha ezek a viták nézhetőek, izgalmasak lesznek, megmozgathatnak olyanokat is, akiket eddig nem igazán érdeklődtek az előválasztás iránt, illetve növelheti az elkötelezettséget is.

A tavaszi, parlamenti választásig ez a hatás azonban nem fog kitartani – válaszolta kérdésünkre. A bizonytalanok megmozgatása kiemelten fontos, ám őket az jellemzi, hogy az utolsó pillanatban döntenek arról, hogy egyáltalán elmennek-e szavazni, sőt, az utolsó utáni pillanatban döntik el, hogy kire ikszelnek. Ugyanakkor – s ez jó hír lehet az ellenzéknek – annyiban befolyásolhatja a parlamenti választásokat, hogy megmutatja, s ezen túl, egyfajta elvárásként állíthatja be a nagy nyilvánosság előtti választási vitához szükséges politikai kultúrát.

És mi a helyzet a Partizán által szervezett 32 képviselő-jelölti vitával? – kérdeztük. Ugyanis – mint ismert – Gulyás Mártonék nézőik támogatásaival, pénzügyi felajánlásaival egy olyan vitasorozatot rakott össze és valósít meg, ami – mint a Facebookon olvasható közleményük fogalmaz – „megítélésünk szerint egyedülálló kezdeményezés a magyar politikai nyilvánosságban”. A következő három hétben 32 egyéni körzetben lesz egyéni képviselőjelölti vita a Partizán szervezésében és közvetítésében, ezzel adva lehetőséget a képviselőjelölteknek a választóik informálására, a politikai nézeteik ismertetésére.

Horn Gábor is úgy látja, hogy vannak izgalmas, nyitott körzetek, ahol valódi, kiélezett küzdelem folyik az összesített ellenzék közös képviselőjelöltjének kiválasztási folyamatában. Szerinte ott meg fogják nézni a helyiek az interneten közvetített vitát, aminek a kimenetele befolyásolhatja az előválasztás eredményét.

Mit szól ahhoz, hogy Partizánt végül kihagyták a miniszterelnök-jelölti vita közvetítéséből? – tettül fel a kérdést, megemlítve azt is, hogy Gulyás Mártonék mintha sértődötten vették volna tudomásul, hogy ők nem közvetíthetik a miniszterelnök-jelölti vitákat. „Biztosak vagyunk abban, hogy a Partizán és médiapartnere, a 444 közönsége jelentősen eltér az ATV és az RTL Klub nézőitől: márpedig a vitát szervező médiumok sokszínűsége garanciát biztosít arra, hogy az előválasztási folyamatba minél szélesebb választói rétegeket lehessen bevonni, ami közös érdeke az előválasztás minden résztvevőjének” fogalmaztak, emlékeztetve arra, hogy „a minél több vita csak erősítheti a demokratikus politikai kultúrát. Ezt a meggyőződésünket azok a tapasztalataink is alátámasztják, amelyeket az elmúlt három évben szereztünk a korábbi választási vitasorozataink során: a 2018-as országgyűlési, a 2019-es európai parlamenti, valamint a 2019-es budapesti előválasztás alkalmával, amelyek fontos, a választók informálására különösen alkalmas politikai küzdelmek voltak”.

Horn méltatta Gulyás Mártont, „aki nagyon sokat tett az ellenzéki nyilvánosság újjáépítéséért”, ugyanakkor szerinte „neki is meg kell értenie, hogy a televíziós vita sokkal többekhez jut el, mint az interneten közvetített vita”. Ezen nem kellene senkinek megsértődnie, a döntő az volt, hogy minél több embert tudjanak elérni. Aki a Partizán műsorait nézi, az borítékolhatóan meg fogja nézni a televíziós vitákat is, de fordítva ez egyáltalán nem igaz – fejtegette. Horn végül elárulta: ők (a Republikon Intézet) is próbáltak szervezni előválasztási vitát – ahogy minden választás előtt szoktak –, de tudomásul vették, hogy ez most nem az ő terepük.