A mostani tempóban tíz évig tartana a 60 éven felüliek oltása

HírKlikk 2021. szeptember 27. 09:20 2021. szept. 27. 09:20

Az oltatlan idősek viselik a legnagyobb kockázatot a járvány negyedik hullámában. Ennek ellenére, Magyarországon alig csökken az érintettek száma.

Az Európai Járványügyi Központ (ECDC) adatai szerint 523 ezer 60 évesnél idősebb ember nincs még beoltva koronavírus ellen hazánkban. A közelmúltban egy hét alatt is csak mintegy négyezerrel csökkent a számuk. Ezt a tempót tartva, mintegy tíz év alatt sikerülne teljesen „átoltani” a legveszélyeztetettebb korosztályt.

A kormány a nyáron kivonult az oltásszervezésből, augusztus elsejétől a háziorvosokra lőcsölte a feladatot, hogy vegyék rá a még oltatlan 60 felettieket az oltakozásra. Ez az akció nem hozott különösebb sikert – írja a Népszava.

A személyes agitációt előíró akció első öt hetében csupán 21 ezer hatvan feletti kérte az oltást. Azaz átlagosan kereken heti négyezren. Azóta látványosan romlottak a járványadatok, de ez sem lendített nagyot az idősek oltásán. Szeptember második hetében a 60 évesnél idősebbek közül 5100-an kérték az első vakcinát, a rá következő héten már csak 4634-en, utána pedig 4172-en. Azaz hetente körülbelül 500-zal fogyatkozik körükben az oltásra jelentkezők száma.

Forrás: Népszava