A nácik már a Fideszben vannak

Föld S. Péter 2019. február 19. 06:45 2019. feb. 19. 06:45

A nagyközönség talán nem is vette észre, de a politológusok, elemzők és az újságírók már egy ideje tudják, hogy nem a Jobbik, hanem a Fidesz a leginkább szélsőséges magyarországi párt. A Fidesz, amely annak idején kiengedte a szellemet a palackból, és útjára engedte a Jobbikot, néhány évvel ezelőtt úgy döntött, hogy tőlük jobbra már ne legyen élet. Így is történt, s ennek megállapítása nem a Jobbik mosdatása a részünkről: leírtuk már sokszor, és most elmondjuk megint, hogy a Jobbik múltja sok tekintetben vállalhatatlan.

A jelene azonban – főként a Fideszhez viszonyítva - elfogadható. Orbán Viktor pártjában persze igyekeznek őrizni a látszatot, és ezért veszik elő a Jobbik antiszemita, cigányozó, Európai Unió ellenes korábbi megszólalásait és megnyilvánulásait, úgy tálalván ezeket, mintha mostanában történtek volna. S bár mindezek semmit nem vonnak le a Jobbik múltbéli „érdemeiből”, azt is tudni kell, hogy ezen gyomorforgató megnyilvánulások abban az időszakban jellemezték a Jobbikot, amikor még a Fidesz természetes szövetségeseként tekintett rájuk. Akkoriban Orbán Viktor tehetséges, a haza ügye iránt elkötelezett nemzeti érzelmű ifjaknak nevezte a ma a kormányzati kommunikáció által támadott párt tagjait, és sok sikert kívánt a további politikai pályafutásukhoz.

A nyilvánosság szeme előtt, mondjuk így, transzparensen ment végbe a Fidesz és Jobbik helycseréje, ám ezt nem mindenki vette észre. Miközben a Fidesz sajtója sorra szedi elő és tálalja fel a nagyközönségnek a Jobbik vezetőinek és szimpatizánsainak múltbéli bűneit, magát nyugodt erőként állítja be, olyan pártnak, amelynek vezetője számos alkalommal zéró toleranciát hirdetett a az antiszemitizmus ellen.

A zéró tolerancia valóban igaz – egészen addig, amíg ki nem tudódik az ellenkezője. Legutóbb a Mészáros Lőrinc tulajdonában  lévő, egykoron Széles Gábor tévéjeként elhíresült Echo csatornán vetemedtek akut zsidózásra a meghívott vendégek. A Keménymag című műsor prominensei azon viccelődtek, hogy a Jobbik szóvivőjét, Jakab Pétert Jákob Péterként emlegették. Nyilván arra utaltak a stúdióban röhigcsélő urak, és ez volt a derű forrása, hogy Jakab Péter dédapja Auschwitzban halt meg. Nem lett volna baja ezzel a Fideszhez közeli Echo tévének, sok érdekesség elhangzik arrafelé, ám ezúttal Jakab Péter nem hagyta szó nélkül és tiltakozott a holokauszt idején elpusztított dédapja emlékének meggyalázása ellen.

Ez az eset azért is lehet érdekes, mert Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter épp néhány nappal korábban nyilatkozta, hogy jobboldali újságírónak lenni önmagában morális fölényt jelent. Ez volna a morális fölény?

Ami pedig a szélsőségességet illeti: a Fidesz maga gondoskodik arról, hogy ne maradjunk muníció nélkül. Az évek óta folytatott, sok milliárd forintba kerülő Soros elleni kampány akarva és akaratlanul is az antiszemitizmust gerjeszti, nem beszélve a kormány által támogatott Horthy kultuszról, melynek számtalan konkrét megnyilvánulása mellett általános jelei is szép számmal mutatkoznak. Például az, hogy a kormány az 1944-es állapotokat kívánja visszaállítani Budapest több pontján. A hivatalos indoklás szerint ezért kellett nagy Imrének távoznia a Vértanúk teréről, és ezért kellett „átigazítani” a Kossuth teret, hogy olyan lehessen, mint amilyen 1944-ben volt. Mintha a német megszállásig minden rendben lett volna Magyarországon…

A Szabadság téren az éjszaka leple alatt felállított emlékmű ugyanúgy a korábbi magyar kormányok felelősségét kívánta bagatellizálni a magyar zsidók kiirtásában, mint az Orbán Viktor tanácsadójaként ténykedő Schmidt Mária vezette Sorsok Háza. Lehet nácizni a Jobbikot, a múltját tekintve nem is alaptalanul, de ezen az alapon a kezdetekkor liberális és baloldali, ráadásul gusztustalanul istentagadó keresztény és konzervatív Fidesz mai elközeledősét is kétségbe lehet vonni.

Van egy régi magyar mondás: az kiabál, akinek a háza ég. Miután a néppártosodni próbáló Jobbik radikalizmusában csalódott tagjai közül sokan a Fideszben találtak menedéket, nem túl nagy bátorság kijelenteni, hogy a nácik, legalább olyan arányban vannak jelen a Fidesz szimpatizánsai között, mint a Jobbikéban.