A Nagy Blanka fotó nem szakmai-etikai kérdés

HírKlikk 2019. április 17. 08:49 2019. ápr. 17. 08:49

„Az igazi fotóriporterek tisztában vannak az etikai normákkal, és azokat betartva végzik a munkájukat, teljesen mindegy, hogy melyik oldalon áll az a médium, amelynek dolgoznak” – szögezte le Szigeti Tamás fotóriporter, a szakma jeles képviselője. A Magyar Sajtófotó Kiállítás rendezője szerint a szakma azért nem szólalt meg a Nagy Blanka-ügy kapcsán, mert annak „semmi köze a sajtófotóhoz, vagy a fotógráfiához... Az ilyen mocsok, ami miatt itt most polemizálunk, nem szakmai-etikai kérdés”.

„A fotográfia ebben az esetben csak az elkövetés eszköze és tévedés az eszközt belevonni, hibáztatni, okolni az aljasság elkövetője helyett” – szögezte le Szigeti Tamás Facebook posztjában, amelyben egy, a szakma reagálását hiányoló számonkérésre válaszolt. Hozzátette: „Nem tudok róla, hogy létezne Magyarországon Pilhál Tamás nevű fotóriporter”,  aki tudomása szerint a hírhedtté vált képet készítette a gimnazista lányról.

Véleménye szerint ez a jelenség nem a fotográfiáról szól, hanem „arról az immár elviselhetetlen, embertelen, gusztustalan, bélforgató légkörről, amiben évek óta élünk és ami – ne legyenek illúzióink – a mindenféle választások közeledtével még elviselhetetlenebb, embertelenebb, gusztustalanabb, bélforgatóbb lesz”.

Szigeti felidézi a nemrég zárult a 37. Magyar Sajtófotó Pályázatot, amelyre 276 fotográfus küldött be pályaműveket, bal- és jobb oldalról egyaránt, „bár ezt nehezen írom le, mert igazából nem hiszem, hogy van bal- vagy jobb oldali fotóriporter, vagy olyan sebész, mérnök, villamosvezető vagy hentes, aki a politikai meggyőződése alapján végzi a munkáját”. A pályázatra beérkezett több mint hatezer kép között nem volt olyan, amelyik támadó, bántó, ízléstelen, minősíthetetlen lett volna, olyan vagy hasonló, amilyen kép miatt ez a poszt született – írja, ugyanis „az igazi fotóriporterek tisztában vannak az etikai normákkal és azokat betartva végzik a munkájukat, teljesen mindegy, hogy melyik oldalon áll az a médium, amelynek dolgoznak.

Forrás: Hírklikk