A német vállalatoknak nagy a felelősségük abban, hogy Orbán át tudta építeni a sajtót

HírKlikk 2020. július 28. 16:15 2020. júl. 28. 16:15

Az Index, Magyarország legnépszerűbb sajtóportálja, évek óta zavarta az Orbán-kormányt, és most átállítják a kormány vonalára: az ügy a magyarországi sajtószabadság végének jelképe – írta a Der Spiegel online kiadásában Keno Verseck tudósító.

A német hetilap cikkírója szerint, a sajtószabadság dolga már régen rosszul áll Magyarországon. Orbán Viktor a közszolgálati médiumokat tíz évvel ezelőtt propagandaorgánumokká építtette át. A magánkézben lévő sajtó igen nagy része egy Orbánhoz közelálló alapítvány tulajdonában van, és a szabad sajtó néhány zászlóshajóját az elmúlt években átállították a kormány vonalára, vagy bezárták, és a még meglévő, kevés független orgánum anyagi gondokkal küzd, mert állami hirdetéseket nem kap, és magáncégektől is alig érkezik ilyen.

Az Index ügye formálisan nem, de jelképesen bizonyosan a sajtószabadság végét jelzi. Mindez pedig az EU most zajló jogállamisági vitájának kellős közepén történik, amelyben nem utolsó sorban Orbán antidemokratikus átalakításairól is szó van.

A szerző részletezte az Index körüli történéseket, majd megállapította: az Index nem csupán a legnagyobb hírcsatorna volt, amely kritikusan tájékoztatott a kormány tevékenységéről, hanem általában kritikus-kétkedő hangnemet ütött meg az ellenzékkel szemben is, és távolságot tartott tőle. Idézett a szerző néhány magyar sajtóorgánumot, amelyek az Index szerepének fontosságát méltatták, majd megállapította, hogy a még meglévő független orgánumok hatósugara az Indexnél jóval csekélyebb.

Verseck úgy vélte, hogy az Index nem fog azonnal átállni a kormány vonalára, hanem várhatóan inkább a kritikus tájékoztatás puhított formáját mutatja majd. A tudósító rámutatott: a német vállalatoknak igen nagy felelősségük van abban, hogy Orbán így át tudta építeni a sajtót: a nagy német médiakonszernek kivonultak a magyar piacról, és orgánumaik kétes alkuk nyomán, Orbán ellenőrzése alá kerültek. Példaként Verseck az Origót hozta fel, amelyet a Deutsche Telekom abban a reményben adott el 2015-ben, hogy megrendelésekhez jut majd a szélessávú internet kiépítésében.