A NER alapítványa pénzügyi nyomással bekebelezi a magyar könyvpiacot

HírKlikk 2023. június 14. 16:33 2023. jún. 14. 16:33

A Fideszhez közeli Mathias Corvinus Collegium Alapítványa (MCC) már 2020-ban meg akarta szerezni a Libri Kiadót, ez most pénzügyi nyomással sikerült.

Mint arról korábban mi is beszámoltunk, az MCC lett a Libri Csoport többségi tulajdonosa. Most a G7 írta meg, hogy a korábbi többségi tulajdonos, Balogh Ákos két éve még nem akarta eladni részét az MCC-nek. A portál szerint Balogh pénzügyi nyomás alatt állt, illetve egy másik projektjéhez is kellett a tőke.

A Libri Csoportban az akkor még kisebbségi tulajdonos MCC nélkül egy sor kérdésben már 2021 óta nem lehetett dönteni, mert 75 százalékos támogatás kellett hozzájuk. A G7 szerint ez vezetett konfliktusokhoz az elmúlt időszakban, hiába ígérte kollégáinak Balogh: „Amíg én itt vagyok, semmi nem fog változni”. És eddig maradtak is a kormánykritikus szerzők a kiadónál, így Nádas Péter, Závada Péter vagy Bödőcs Tibor.

A legnagyobb konfliktus az osztalék körül alakult ki. Balogh hiába akart kivenni osztalékot 2022-ben, az MCC ezt megakadályozta, a könyvpiaci bizonytalanságokra és megugró költségekre hivatkozva. Baloghnak a likvid tőke a családja tulajdonában álló Corvin Áruház felújításához kellett volna.

Hogy most mekkora összegért lett az MCC a Libri Csoport többségi tulajdonosa, az nem ismert, piaci becslések szerint 15-20 milliárdért. Az eddigi többségi tulajdonos, Balogh Ákos részének megvételével az MCC 98,7 százalékos tulajdonos lett. A tranzakcióhoz ugyan még kell a GVH jóváhagyása is, de az előzmények alapján ez inkább csak formaságnak tűnik.

A Libri-Bookline csoport piacvezető a könyvterjesztéstől a kiadáson át a bolthálózatig. Részesedésük 50 százalék körüli, más piaci szereplők szerint pozíciójukkal élve elég magas árréssel dolgoznak, és kemény feltételeket szabnak.

Forrás: G7