A nyugati sajtót is sokkolta Orbán győzelme

Devánszki Kata 2022. április 4. 13:25 2022. ápr. 4. 13:25

A Politico szerint Putyin legközelebbi szövetségesének győzelme miatt még több összecsapás jöhet az unió alapértékei körül.

A Politico Orbán Viktor győzelmének hírével indította a reggeli hírlevelét. Az, hogy Orbán győzött, várható volt, de a győzelmének mértéke sokkolta az ellenfeleit – idézte a hírlevelet a hvg.hu.

Így aztán „Vlagyimir Putyin legközelebbi szövetségese” az EU-n belül, aki rendszeresen támadta az Európai Bizottságot a liberális értékek védelmezéséért, miközben több milliárd euró uniós pénzt elfogadott, ott marad az EU legfontosabb tárgyalóasztalainál. Ez pedig azt jelentheti a Politico szerint, hogy még több összecsapás jöhet az unió alapértékei körül, és még jobban visszavethetik a próbálkozást, hogy az EU keményen lépjen fel Oroszországgal szemben.

Szinte hallani lehetett a lassuló közös szívdobbanást Brüsszelben, ahogy Orbán Viktor belekezdett győzelmi beszédében Budapesten – írja a BBC a választás eredményéről. A tudósításban felidézik Orbán szavait, aki szerint győzelme üzenet Brüsszelnek is, és utalnak a magyar kormányfő különutasságára, a sajtószabadságon, a jogállamiságon és a migráción kívül az Ukrajnát lerohanó Moszkvával szembeni politizálásig.

Ezért is kísérte nagy figyelem a Magyarországi választást – írja a BBC tudósítója, aki szerint Orbánt nem csak úgy ismerik, mint aki szívélyes kapcsolatot ápol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, de sokan hasonlónak is látják hozzá, akár a Brüsszel elleni kritikákat, akár az ellenzéket, a sajtót vagy az LMBTQ+ közösséget érintő támadássokat tekintik.

A lap végigtekint a nyomasztó sajtóbeli kormányzati fölény, a választási visszaélések és az ukrajnai háború által beárnyékolt választási kampányon, amiben Orbánt békeharcos színben állította be a „bőségesen olajozott kormányzati PR-gépezet”, ugyanakkor emlékeztet arra is, hogy Orbán az egyetlen uniós tagállami vezető, aki nyíltan kritizálta az oroszok által megtámadott Ukrajna elnökét.

Orbán évekig képes volt feszegetni a határokat szövetségeseivel szemben, és mindig megúszta, de az ukrajnai helyzetben tanúsított hozzáállása nyomán egyre inkább elszigetelődik az EU-ban és a NATO-ban. Egyik sem akarja kilökni magából, noha továbbra is kiszámíthatatlan tüske marad a Moszkvával szemben egységet mutatni igyekvő szövetségesek oldalában.

A BBC oldalán a legolvasottabb cikk ma Orbán választási győzelméről és beszédéről szól.

A CNN-en Fareed Zakaria arról beszélt: a világ minden demokráciája számára fenyegető az, ami a magyar választáson történt. Az, hogy választást tartsanak, de a jogállamiság elveit ne tartsák be, és a szabad sajtót, valamint a civil szervezeteket is ellehetetlenítsék, nem csak Magyarországot fenyegeti. Egy szomorú emlékeztető ez, hogy ha hatalomba engednek olyan embert, aki egyre távolabb lépeget a demokráciától, akkor örökre el lehet veszíteni a demokráciát – mondta.