A nyugdíjmegtakarításokkal még mindig hadilábon áll a magyar

HírKlikk 2021. szeptember 27. 04:45 2021. szept. 27. 04:45

Tizenöt éven belül másfél millió ember tölti be a nyugdíjkorhatárt, de közülük csak nagyon keveseknek van erre megfelelő pénzügyi tartalékuk. A magyar megtakarítási és vagyonkezelői piacot érintő kérdések mellett központi téma volt a nyugdíj-megtakarításoké a Portfolio szerdán megrendezett Öngondoskodás 2021 konferenciáján.

Szeptember 22-én rendezte meg a Portfolio az Öngondoskodás 2021 konferenciát, a hibrid eseményen a helyszínen és online formában mintegy 150-en vettek részt.

A konferencia záró szekciója a rendszeres és ezen belül a nyugdíj-megtakarítások fontosságáról szólt. A szakemberek elárulták, hogy egy el nem költött vagyon halmozódott fel a pandémia alatt, aminek nagy része folyószámlán áll, és csak kis része fordult át tudatos megtakarítássá. A rendszeres megtakarítások terén tehát még bőven lenne tér a fejlődésre.

A közönségkérdésekre válaszolók kevesebb mint a fele indított új, rendszeres megtakarítást az elmúlt másfél évben, igaz, sokan azzal indokolták ezt, hogy már így is több rendszeres megtakarítással rendelkeznek. Sajnos azonban a konferencia hallgatósága nem feltétlenül reprezentálja az átlagos magyar háztartást, ahol ezek a számok korántsem festenek ilyen jó képet.

A rendszeres megtakarítások közül nyugdíjpénztárakban takarítanak meg a legtöbben a válaszadók közül, de többen vannak, akiknek egészségpénztárban, illetve egyéb formában van több megtakarítása.

Ha pedig arra vonatkozott a kérdés, hogy a fenti termékek közül hánnyal rendelkeznek a válaszadók, a legtöbben háromféle terméket jelöltek be, négynél több rendszeres megtakarítással pedig csak nagyon kevesen rendelkeznek, még a pénzügyi szférában dolgozók körében is.

Forrás: Portfolio