A PDSZ hétfőtől előrehozott téli szünet elrendelését követeli a kormánytól

Harkai Péter 2020. december 3. 18:10 2020. dec. 3. 18:10

A szakszervezet egyenesen a kormánynak címzett mai közleményében az élet és az egészség védelme érdekében hétfőtől előrehozott téli szünet bevezetését sürgeti s egyúttal követeli, hogy haladéktalanul fizessék ki a covid-járvány miatt kiesett munkajövedelmeket.

Közleményükben számon kérik a kormányon, hogy miközben folyamatosan a keresztény értékekre hivatkoznak, ezek az értékek fel sem merülnek, amikor a dolgozók védelméről van szó. Mint fogalmaznak, „amennyiben nem csak politikai termékké akarják lealacsonyítani ezt az értékvilágot, úgy az élet és az egészség védelmében azonnal zárják be a közoktatási intézményeket, rendeljenek el téli szünetet, és haladéktalanul fizessék ki a covid-járvány miatt kiesett munkajövedelmeket mind a pedagógusoknak, mind a szoros kontaktjaiknak.” A PDSZ javaslata szerint a kiesett napokat - közel két hetet - június 16-ától 30-áig lehet bepótolni. 

Ismét figyelmeztetnek a drámai statisztikára, ami újabb rekordszámban követelt halálos áldozatot, mivel 182 a halálos áldozatok száma, amikor egész szeptemberben összesen 162 áldozata volt a járványnak. Felháborítónak tartják, hogy ennek ellenére még mindig nyitva tartják az óvodákat, iskolákat, miközben a PDSZ-hez tömegével érkeznek a visszajelzések, hogy igazolt fertőzések esetén sem történik napokig semmiféle intézkedés a járvány terjedésének megakadályozására, az intézményben tanulók és dolgozók védelmében. 

A bevallottan pontatlan tesztelések eredményével bűvészkednek, hozzászámolva az egészségesekhez azokat, akiket azért nem teszteltek, mert betegek vagy kontaktként karanténban vannak, megtévesztve ezzel a közvéleményt” – állítja az érdekvédelmi szervezet. 

Követelik a kormánytól, hogy egyszerűsítsék a járvány miatti keresőképtelenség miatt kiesett keresetek kifizetésének bürokratikus folyamatát, hogy a dolgozók és családjaik ne egzisztenciális félelemként éljék meg a tesztelést. Ezzel a lépéssel nem csak az oktatásban dolgozókat védenék, hanem mindazokat az egyéb, termelő ágazatban dolgozókat is, akinek a gyermekei így nem hordják haza a vírust.

Emlékeztetnek a szeptemberben elhangzott ígéretre, miszerint "azok a pedagógusok, akik a munkahelyükön kapták meg a fertőzést, tehát COVID pozitívak, ők teljes táppénzre jogosultak, de nem csak ők, hanem a szoros kontaktjaik is”. 

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete már korábban és több alkalommal jelezte, hogy a gyakorlatban „egész egyszerűen nem ez zajlik. Folyamatosan kapjuk a leveleket, hogy a 60%-os táppénz milyen kiszolgáltatott táppénzbe hozza a magyar családokat. Lassú, bürokratikus az út 100%-os táppénzig, és szinte senki nem kapja meg azt. Miközben emberek halnak meg, családok lehetetlenednek el, nem itt kellene tartanunk.”

Ezért követelik, hogy hétfőtől rendeljenek el azonnali, előrehozott téli szünetet az élet és egészség védelmében, és azt, hogy haladéktalanul fizessék ki a covid-járvány miatt kiesett munkajövedelmeket.