A pedagógusok sztrájkjának szervezése zavartalanul folyik, a szülők keresik a pénzt

Millei Ilona 2022. március 10. 18:30 2022. márc. 10. 18:30

Bár a kormány próbálja ellehetetleníteni a pedagógusok március 16-ától korlátlan időre meghirdetett sztrájkját, a pedagógus szakszervezetek kitalálták, hogyan játszhatják ki a sztrájkjog kiüresítését szolgáló kormányrendeletet, és gőzerővel készülnek a sztrájkra. Azt is folyamatosan hangsúlyozzák, bármikor készek az egyeztetésre, aminek már nagyon csekély a valószínűsége, hisz' a hosszú hétvégét követő napon kezdődik a sztrájk. Közben a Szülői Hang Közösség azt kérdezi, hová tűnt a költségvetésből pedagógusonként 9 millió forint, amit az oktatásra szántak és törvénybe is iktattak?

Talán az Emberi Erőforrások Minisztériuma azért kapott vérszemet, hogy az orosz-ukrán háború miatt egyre nagyobb tömegben menekülők segítésére tekintettel, a Mozdonyvezetők Szakszervezete az utolsó pillanatban, szerdán kora este lemondta a korábban csütörtök nulla órától meghirdetett sztrájkját, de a minisztérium tegnap a pedagógus szakszervezetnek írt egy levelet. Azt kérte: „a háborús helyzetre tekintettel fontolják meg a sztrájkot”. A Fővárosi Ítélőtábla jogerősen is kimondta, hogy csak a jogszabályoknak megfelelően szervezhető pedagógussztrájk; az iskoláknak tehát a sztrájk idején is biztosítaniuk kell a gyermekfelületet és az oktatást. Az ítélőtábla döntése pontot tesz a szakszervezetekkel folytatott jogi vita végére, ezért arra kérik a szakszervezeteket, hogy ne tévesszék meg a szülőket és a közvéleményt. A szülőkre és a gyerekekre sok teher hárult az utóbbi két évben a járvány miatt, ezért az oktatás zavartalanságára van szükség. „Arra kérjük a szakszervezeteket, hogy legyenek tekintettel a szülőkre és a gyermekekre” Hozzátették: a kormány elkötelezett a pedagógusok béremelésének folytatása mellett.

A PSZ és a PDSZ bármikor kész felfüggeszteni, illetve el sem kezdeni a sztrájkját, „ha addig lesz aláírt megállapodás, amiben a kormány világosan, betűről-betűre leírja, hogy miként valósítja meg lépésről-lépésre a pedagógusok bérrendezését, a pedagógusok és a gyerekek, valamint az oktatásban dolgozók terheinek a csökkentését. A munkabeszüntetés ugyanis nem öncélúan, hanem a követelésink teljesülése érdekében történik” – ahogy azt Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke fogalmazta meg a Klikk FM Politikai nagyító című műsorában. 

Ami pedig a pedagógusok béremelése melletti kormány-elköteleződést illeti, nem véletlenül kérik írásban a bérrendezést. Volt rá precedens, hogy az EMMI államtitkára 30 százalékos béremelést ígért nekik, amit azóta is keresnek, de az Orbán-kormány is elvette ezidáig 17 havi bérüket a vetítési alap 101 ezer 500 forinton való befagyasztásával.

S ha már a pénznél és a kéréseknél tartunk, a szakszervezetek arra kérték fel a kormányt, hogy „az oktatásban dolgozók munkabeszüntetésének idejére levont bérét használja jótékony célokra! Fordítsa ezt a pénzt az Ukrajnából menekülni kényszerülő családok támogatására, gyermekeinek taníttatására! Utalja át olyan szervezetek és önkormányzatok számlájára, akik részt vesznek a fenti célok megvalósításában, illetve az ellátások megszervezésében, az átutalás tényét hozza nyilvánosságra.”

Ami pedig a sztrájkot illeti, a szakszervezetek a pontatlanul megfogalmazott kormányrendelet alapján arra az elképzelésre jutottak, hogy a határozatlan idejű sztrájk első szakaszát hat naposra tervezik, ebből három napot „vegytisztán”, mindenféle munkavégzés nélkül sztrájkolnak, majd a másik három napon az összes órát megtartják a kollégák. Élnek azzal a lehetőséggel, hogy ami nincs tiltva, azt szabad. „Tetszettek volna pontosabban rendeletet fogalmazni” – nyilatkozta nemrég a Hírklikknek egy szakszervezetis.

Közben a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete egyeztetéseket kezdeményezett a kormánnyal a szakképzésben foglalkoztatottakat érintő követelések teljesülése érdekében. A PDSZ egy hete sztrájkbizottságot alakított, amely többek között azt követeli, hogy a szakképzésben foglalkoztatottak garantált alapilletménye ne legyen kevesebb a módosított közalkalmazotti illetménytábla szerinti illetményeknél, a nem pedagógus munkakörben foglalkoztatott munkavállalók garantált illetménye pedig a minimálbérre, illetve a garantált bérminimumra emelkedjen. Azt is követelik, hogy az „oktató" elnevezés helyett ismét a „pedagógus” legyen a szakképzésben tanító, a szakképzésben dolgozók tanítási évre vetített munkaidőkerete pedig szűnjön meg, helyette vezessék vissza a korábbi, közoktatási törvény szerinti, heti 22 óra kötelező óraszámot, a többletórákat pedig rendkívüli munkaidőként fizessék ki.

„Hová tűnt a költségvetésből pedagógusonként 9 millió forint, amit az oktatásra szántak és törvénybe is iktattak?” Ezt már a Szülői Hang Közösség kérdezi. A Facebook-oldalukon megjelent elemzésben többek közt azt írják: „a jelenlegi kormányzat korábban megígérte, sőt törvénybe is foglalta, hogy a pedagógusbérek értékállóságának érdekében a bértáblát a minimálbérrel együtt folyamatosan növelni fogják. Ezt az ígéretet megszegték, mielőtt alkalmazták volna. 2014-2021 között több mint 1600 milliárd forintnyi költségvetési forrást vont el a kormányzat a pedagógusoktól a bérek számítási alapjának befagyasztása miatt, ami pedagógusonként több mint 9 millió forintot jelent. A pénzkivonás igazi vesztesei a gyerekek: ezzel ellehetetlenült, hogy a legelhivatottabb és legtehetségesebb pedagógusok oktassák, neveljék gyerekeinket, egyre ritkább a jó pedagógus.”

Továbbra is zajlik a tanárok polgári engedetlenségi mozgalma. A 300 iskola és 6000 pedagógus tiltakozásához egyre több óvoda is csatlakozik, és ma többek között a Budapest V. Kerületi Váci Utcai Ének-Zenei Általános Iskola 24 pedagógusa nem vette fel a munkát.

S, hogy a szakszervezetek mennyire elkötelezettek, mutatja, hogy a PDSZ március 19-én szombaton 15.00 órára, egy nagy kockás inges találkozóra invitál sztrájkolókat, támogatókat, szülőket és diákokat. Honlapjukon azt írják: „Együtt erősek vagyunk – csak együtt vagyunk erősek! Mindenki, akinek érdeke egy sikeres, boldog, képzett, önálló gondolkodásra képes ország! Gyertek mindannyian a Parlament elé! Mutassuk meg, hogy vagyunk elegen, akiknek fontos Magyarország jövője, az oktatás megmentése! Mutassuk meg, hogy akarjuk, követeljük a modern, hatékony állami oktatást, ahol mindenkinek van esélye! Mutassuk meg, hogy nem tűrjük tovább a kiszolgáltatottságot, az alávetettséget! Mutassuk meg, hogy nem tűrjük tovább a megalázó béreket, a gyalázatos munkakörülményeket, az elvárt megalázkodást!

Mutassuk meg, hogy sokan vagyunk! Követeljünk együtt egy hatékony, modern, gyermekközpontú magyar oktatást, ahol elhivatott, jól képzett szakemberek emberi körülmények között képezhetik a jövő generációját! „A sztrájk alapjog!” jelmondattal zárják felhívásukat.