A Pénzügyminisztérium hallgat, hogy miért adott 1,3 milliárd forintot Mészáros egyik cégének

HírKlikk 2021. december 15. 18:15 2021. dec. 15. 18:15

Mészáros Lőrinc keményítőgyára, a Viresol Kft. 2020 decemberében kapott 1,3 milliárd forint vissza nem térítendő beruházási támogatást a Pénzügyminisztériumtól.

Az Átlátszó idén áprilisban közadatigénylésben kérte ki a támogatási szerződést a tárcától, amely 45+45 napra hosszabbította a válaszadási határidőt, utána viszont nem küldött semmit.

Azt az információt, hogy Mészáros cége 1,3 milliárd forintos támogatást kapott, egyébként az Európai Bizottság honlapján találták meg, és érdekes módon, nincs semmi nyoma sem a minisztérium, sem a Viresol weboldalán.

Az Átlátszó beperelte a Pénzügyminisztériumot és első fokon nyert is. A bírósági döntés értelmében 15 napon belül ki kell adnia az Átlátszó által kért dokumentumot.

Meglepő módon, bő két héttel azután, hogy az eljárás megindult, jelentkezett Varga Mihály tárcája: szeptember 2-án azt közölte a Pénzügyminisztérium, hogy a Viresol Kft. támogatási szerződésének kiadásáért 22 ezer forint költségtérítést kér, ami „a munkaerő-ráfordítással járó költségeket tartalmazza”. Mivel a keresetet akkor már rég beadták, természetesen nem fizettek, hanem várták a bírósági eljárás végét.

Az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék 2021. december 7-én hozott ítéletében kötelezte a Pénzügyminisztériumot, hogy 15 napon belül küldje meg a portálnak a Viresolnak adott 1,3 milliárd forinttal kapcsolatos támogatási szerződést minden mellékletével együtt.

A Viresol Kft.-nek Mészáros Lőrinc mellett részben tulajdonosa Szíjj László is, aki a Szijjártó Péter luxusjachtoztatásával vált közismerté.