A rejtélyes „Vakcina Bizottság”

HírKlikk 2021. március 20. 18:30 2021. márc. 20. 18:30

Szabó Tímea a Párbeszéd társelnöke közösségi oldalán furának nevezi azt az információt, amelyet „elpöttyintett” neki a kormány. Az Emberi Erőforrások Minisztériumától ugyanis megtudta, hogy az oltóanyagok felhasználásáról, arról, hogy kik és milyen sorrendben kaphatnak oltást, egy bizonyos »Vakcina Bizottság« dönt »hétről-hétre«.

A testület létezéséről eddig sem ő, sem az általa megkérdezett szakértők, orvosok, háziorvosok sem tudtak. Most először hallottak a „Vakcina Bizottságról”, amelyre Rétvári Bence államtitkár hívta fel a figyelmét. Az államtitkártól azt kérdezte, miért nem vonják be a háziorvosokat a döntésbe, hogy betegeik közül ki és mikor, milyen sorrendben kapja az oltást. Ők ismerik ugyanis legjobban betegeiket, ők tudják, kinek kell azonnal oltás, ki az, aki várhat. Szabó Tímea szerint kisebb lenne a káosz, ha a háziorvosok beleszólhatnának a folyamatba, „nem kellene tétlenül nézniük, hogy teljesen egészséges, gyógyszert nem szedő negyvenesek előbb kapják meg a vakcinát, mint egy 68 éves szívbeteg” – írja a 24.hu.

Erre a kérdésére adta Rétvári államtitkár azt a választ, hogy az oltási folyamatról a Vakcina Bizottság dönt. Ennek a bizottságnak pedig „tagja a háziorvosok képviselője is, aki javaslatokat és észrevételeket tesz, képviseli a háziorvosok tapasztalatait, aktívan részt vesz a döntések meghozatalában”.

Szabó Tímea szeretné tudni, ki a „háziorvosok képviselője”, aki  jobban képviseli a háziorvosok tapasztalatait, mint ők maguk. 

A Hírklikk tippje: Müller Cecília országos tiszti főorvos, aki 1991 és 1996 között Nagyvenyimben volt háziorvos. Lehet, hogy az ő akkori tapasztalataira számít a rejtélyes bizottság?