A rendőrállam erődemonstrációval üzent

NVZS 2020. április 30. 14:26 2020. ápr. 30. 14:26

„Rendőrállam van: a hatalom ezzel a figyelemfelhívásával demonstrálja, hogy nem tűri a társadalmi elégedetlenséget; ez nem más, mint erődemonstráció, hogy megmutassák, ki az úr a házban” – értékelte a Hírklikk megkeresésére Magyar György ügyvéd az elmúlt napok fenyegető fejleményeit. Négy példát hoztunk fel neki: az ATV-t az egyik műsorában egy politikus részéről elhangzott kijelentésért büntették meg; pénzbírság fenyegetik a Budapesten dudálva demonstrálókat; jelentős pénzbüntetést kapott a Pesti úti idősek otthona; ahol emellett ombudsmani vizsgálat is indult. Mi ez a frontális támadás? – kérdeztük Magyar Györgyöt.

„A hatalomnak ezt a helyzetet is fel kell tudnia használni arra, hogy megmutassa: az történik, amit ő megenged” – mondta az ügyvéd. Kifejtette: „állandóan figyelmeztetnie kell a lakosságot arra, hogy a koronavírus elleni védekezés miatt, az egészség védelmében általa hozott rendszabályok fontosabbak mint a szólásszabadság és véleménynyilvánítás szabadsága”.

Magyar szerint azonban ez nem így van.

„A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás szabadsága ugyanis éppen úgy alkotmányos alapjogunk, s nem szabad eltiporni akkor sem, amikor járvány- vagy vírushelyzet van”. Hangsúlyozta, hogy meg lehet találni azokat a formákat és felületeket, ahogyan és amelyeken az emberek élni tudnak ezzel a két alapjogukkal úgy, hogy közben mégsem sértik a többiek egészségét”.

És hogy konkrétan miért és kiket büntettek vagy fenyegettek elmúlt napokban? Tanulságos végignézni, hogy a médiától a szociális ellátóhálózaton át, a civil állampolgárokig bezáróan, kiket „rendszabályoztak” meg csak az elmúlt néhány napban.

Az ATV-ügy

„Százezer forintos bírságot szabott ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a Magyar ATV szolgáltatójára, emellett közlemény közzétételére kötelezte a csatornát A hét című műsor egyik januári adásában elhangzott kirekesztő tartalmú kijelentések miatt” – tették közzé. Az NMHH közleményében úgy fogalmaz, hogy az adásban „Niedermüller Péter VII. kerületi polgármester a fehér bőrszínű, keresztény, heteroszexuális emberek közösségére tett megbélyegző kijelentést”. Az eljárásban a testület megállapította, hogy az elhangzott kifejezések kirekesztő tartalmúak voltak, amelyeket a műsorvezető – mint a médiaszolgáltató képviselője – nem utasított el, azokat ellenvéleményével nem ellenpontozta. Mindezek miatt, a Médiatanács a bírság megfizetésén túl, a Magyar ATV-t egy közlemény beolvasására kötelezte.

Mint mi is megírtuk, „Ha megnézzük azt, hogy mi marad, ha lehántod ezeket a gyűlöletvalamiket (ugye, fölsoroltuk: a nem magyarok, a mások, a migránsok, a romák, a „nemtudoménmik"), akkor ott marad egy rémisztő képződmény középen, ezek a fehér, keresztény, heteroszexuális férfiak – meg azért nők is vannak közöttük. (...) Ez azért borzalmas, mert ha megnézzük, hogy a világon mindenütt az úgynevezett fehér nacionalisták miből állnak össze: ebből, mondom csöndesen nektek."

Büntetik a dudálást

A rendezvényt biztosító rendőrök igazoltattak néhány tiltakozót Budapesten, a Clark Ádám tér mellett, akik a Momentum, Szél Bernadett és Hadházy Ákos felhívására dudálással demonstráltak a héten. Emellett bírságoltak is, Szél Bernadettet például „indokolatlan hangjelzés”, azaz dudálás miatt. Mindeközben az autós tüntetőket támogató, sípoló, fütyülő járókelőket is igazoltatták, majd, nagyjából egy órával a demonstráció kezdete után, a rendőrök már a gyülekezés jelenlegi korlátozására hivatkozva, küldték haza a résztvevőket.

A Pesti úti idősotthon megbüntetése

Több higiéniai szabálytalanságot tapasztaltak az ellenőrök a Pesti úti idősotthonban ­– közölte Budapest Főváros Kormányhivatala az MTI-vel. „Figyelemmel arra, hogy fenti hiányosságok járványhelyzet idején álltak fenn, a kerületi hivatal a jogszabály szerint, az egészségügyi bírság kiszabásától nem tekinthetett el. A bírság összegét a jogszabálysértés súlyát figyelembe véve, a hivatal egymillió forintban állapította meg” – áll a közleményben, amelyet a többi között a Népszava is ismertetett.

Ombudsman vizsgálja a Pesti úti otthont

Az alapvető jogok biztosa hivatalból vizsgálatot indít a koronavírussal kapcsolatban az idősotthonokban kialakult helyzet miatt – közölte a hivatal. Dr. Kozma Ákos kifejezetten az élethez és az emberi méltósághoz való alapjog érvényesülése szempontjából vizsgálja az intézményekben a COVID–19-fertőzéssel kapcsolatban kialakult helyzetet. A hivatalból indított vizsgálat során, az alapvető jogok biztosa megkereste a Fővárosi Önkormányzat Pesti Úti Idősek Otthona – amely az ország egyik legnagyobb lakószámmal működő idősotthona, egyúttal a fővárosi fenntartású idősotthonok módszertani irányításáért is felelős intézmény –, továbbá a jászapáti „Fehér Akác” Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Idősek Otthona, a Katolikus Szeretetszolgálat Migazzi Otthona (Verőce) és a Zalaegerszegi Gondozási Központ Idősek Otthona intézményvezetőit, valamint az intézmények fenntartóit.