A roma holokauszt áldozataira emlékezünk

HírKlikk 2020. augusztus 2. 13:09 2020. aug. 2. 13:09

Ma van a roma holokauszt, a Pharrajimos emléknapja. 1944. augusztus 3-ára virradó éjjel számolták fel a nácik az auschwitz-birkenaui lágerben kialakított cigány családi tábort. Csaknem háromezer férfit, nőt és gyermeket pusztítottak el a gázkamrákban. Velük együtt, ezen a napon a II. világháború alatt, Európa-szerte tízezrével meggyilkolt szintikre és romákra is emlékeznek.

„Emlékezzünk és emlékeztessünk, hogy soha többé ne történhessen meg, és semmire ne legyen magyarázat az erőszak, a kegyetlenség, az embertelenség” – olvasható Az élet menete alapítvány közleményében. Az alapítvány egy, erre a alkalomra készített kisfilmmel emlékezik meg az emléknapról. 

A budapesti székhelyű Phiren Amenca – Európa egyik legnagyobb ifjúsági roma szervezete – több mint 100 önkéntes és ismert közszereplő, művész közreműködésével augusztus 1-jén délután 17 órától 24 órán át tartó megemlékezésén felolvasták az egykori koncentrációs táborokban elpusztított több tízezer roma származású áldozatok nevét. 

Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes – aki tegnap este kilátogatott a helyszínre, így számolt be erről a Facebook posztjában: „Egészen kísérteties volt – ami a streamen jól hallható volt, egy név, egy születési dátum, egy halálozási dátum, elhalálozás helye, még egy név, születési dátummal, halálozási dátummal és hellyel, az a helyszínen hangosítás nélkül nem volt hallható. Azt látta az ember, hogy szép, fiatal emberek ünnepélyesen olvasnak fel valamit, de nem volt hallható semmi. Hangosítás híján, a helyszínen – legalább akkor, ott, abban a fél órában, amikor ott voltam – némajátékot láthatott, aki arra járt. És pontosan ebben a formában lett igazán megrendítő – híven mutatta az emlékezés, hogy mennyire keveset tudunk a roma holokausztról és áldozatairól. És hogy mennyire nehéz még azt a keveset is láthatóvá és hallhatóvá tenni.”