A sóderbánya-botrány miatt lemondott az egész képviselőtestület Pilismaróton

HírKlikk 2020. augusztus 6. 19:44 2020. aug. 6. 19:44

A Dunakanyarban a három hektárnyi fapusztítással járó tervről, a már benyújtott népszavazási kezdeményezésről új képviselők dönthetnek majd.

Hetekkel ezelőtt derült ki a tervezet, miszerint 122 hektáros homok-kavics bányát nyitnának Pilismaróton, a Duna és a 11-es főút között.

Ahogy már a Hírklikk is beszámolt róla, az önkormányzat kezdetben támogatta a bányanyitást, sőt, Pergel István Csaba polgármester, a bányatelekkel érintett ingatlanokat kiemelt fejlesztési területté nyilvánította, és a településrendezési eszközök módosításáról döntött.

Amikor a terv kitudódott, és az utolsó pillanatban lakossági fórumot tartottak, a lépés ellen a felháborodott lakók petíciót indítottak, illetve népszavazási kezdeményezést nyújtottak be magánszemélyek. Ennek hatására lemondott július 21-én a polgármester.

Most a Népszava arról számol be a település honlapján közzétettek alapján, hogy nemcsak a Fidesz által támogatott Pergel István Csaba független polgármester mondott le a pilismaróti sóderbánya-nyitás terve miatt, hanem Réti Károly alpolgármester távozását, mandátumának visszaadását, majd a képviselő-testület önfeloszlatását is előidézte a hetekkel ezelőtt kirobbant ügy.

A mai ülésen a képviselő-testület név szerinti szavazással, hét „igen" egyhangú szavazat mellett döntött az önfeloszlatásról „a faluban a sóder-homokbánya nyitásával kapcsolatban kialakult helyzet” miatt.

„A lemondott testület nem kíván a továbbiakban a bányanyitáshoz szükséges településrendezési terv módosításában semmilyen döntést hozni, vagy falugyűlést összehívni, a döntés jogát és felelősségét átadják az időközi választással megválasztandó új polgármesternek és képviselőknek” – írta Pergel István Csaba.

A testület a jegyzőt, Balázs Mártát jelölte ki, hogy az új testület felállításáig kötelezettséget vállaljon az önkormányzat és intézményei működőképességének fenntartásáért.

A távozó polgármester szerint, „a közlemény célja a lakosság közhangulatának javítása, megnyugtatása és a népszavazási kezdeményezés létjogosultságának megfontolása.”