Népszavazást kezdeményeztek Pilismaróton a tervezett bánya ellen

HírKlikk 2020. július 21. 15:59 2020. júl. 21. 15:59

Az önkormányzat kezdetben még támogatta a bányanyítást, majd hétfőn lemondott Pergel István polgármester.

122 hektáros homok-kavics bányát nyitnának Pilismaróton, a Duna és a 11-es.főút között – írja az Átlátszó. Az önkormányzat támogatja a bányanyitást: a polgármester a bányatelekkel érintett ingatlanokat kiemelt fejlesztési területté nyilvánította, és a településrendezési eszközök módosításáról döntött. Hiányzik viszont még a településrendezési terv és a helyi építési szabályzat (HÉSZ) módosítása.

Megvan viszont a 25 évre szóló környezetvédelmi engedély a bányatelek nyitására: ezt a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal illetékes osztálya a GM-PRO Mérnöki Tanácsadó és Szolgáltató Kft. számára állította ki. 

Ez a cég már 2017-ben bányászati kutatási jogot kért az érintett területre a Pest Megyei Kormányhivatal bányafelügyeleti főosztályától, amit meg is kapott. Elvileg ennek a cégnek kell kivásárolnia az érintett terület tulajdonosait. Közülük a legnagyobb a magyar állam, nagyságrendileg 100 hektáros területtel. A magántulajdonosok 20 hektárral rendelkeznek, főleg osztatlan közös tulajdon formájában.

A helyi lakosok egy július 16-ra meghirdetett lakossági tájékoztatóig nem igazán tudtak a tervezett bányanyitásról. 

A bányanyitás ellen indult online petíciót kedd délutánig 1800-an írták alá. A település lakóinak egy része pedig népszavazást kezdeményez az ügyben; a kérdést már le is adták a jegyzőnek, a helyi választási bizottság dönt majd róla.

„Bár biztosan zajjal és hanggal fog járni a kitermelés, de ha lejár a koncesszió, akkor kiemelt turisztikai beruházás keretében, a kialakuló bányatavat lehet hasznosítani" – érvelt a 25 éves távlatban gondolkodó Pergel István pilismaróti polgármester az Átlátszónak hétfőn, néhány órával azelőtt, hogy lemondott volna. A fideszes támogatással megválasztott független politikus ugyanis még hétfő este, egy sebtében összehívott megbeszélés után lemondott. Azt nem közölte, hogy miért döntött így.