A szakma is megszólalt az Airbnb-k jövőjéről

HírKlikk 2024. szeptember 21. 15:45 2024. szept. 21. 15:45

Az elmúlt napokban a rövidtávú lakáskiadásról szóló terézvárosi szavazás országos érdeklődést váltott ki, sokan jelezték, ami a kerületben történik, az rossz irány a valós problémák megoldására. Az elmúlt napokban a rövidtávú lakáskiadásról szóló terézvárosi szavazás országos érdeklődést váltott ki, sokan jelezték, ami a kerületben történik, az rossz irány a valós problémák megoldására. Az Airbnb-ben érdekelteket képviselő Magyar Apartman Kiadók Egyesülete (MAKE) és a Felelős Szálláskiadók Szövetsége (FSZKSZ) is elkészítette a saját javaslatait. 

A Portfolio emlékeztet arra, hogy  a kormány minden eddiginél szigorúbb szabályozásra készül, Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szerint pedig a rövid távú lakáskiadás nem turisztikai, hanem lakhatási kérdéskör. A MAKE és az FSZKSZ most elkészítette  a magán- és egyéb szálláshelyek tervezett újra-szabályozásával kapcsolatos saját véleményét.

Az apartmankiadók felismerték és látják, hogy bizonyos területeken változásokra van szükség. Számos javaslatot tettek le már eddig is az asztalra, de van egy terület, ahol nem kívánnak engedni, ez pedig a kiadható napok száma, vagy a tevékenység betiltása.

Szerintük nem járna jól az a lakó, aki számára zavaró volt ez a tevékenység, nem járna jól az albérlő, mert lakhatási céllal pár hónapra nem vesz ki jellemzően lakást, és nem jár jól az állam sem a radikálisan csökkenő bevételek miatt. Végül pedig nem járnak jól a házigazdák sem, mert így nem lehetne rentábilisan üzemelni. Ráadásul pont a hatékonyan működtetett ingatlanokat büntetnék a korlátozással, miközben a rossz lakásokat a piacon tartanák – sorolták az érveket. Ugyanakkor támogatják az ideiglenes moratóriumot bevezetését a magán- és egyéb szálláshelyek nyitására Budapesten, mivel szerintük az egyszerre segítené a piac védelmét és a kormány lakhatási céljainak a megvalósítását, egyben időt adna a tényeken alapuló higgadt szakmai párbeszédre valamennyi érintett között.

Ezen túlmenően, elégséges és jó megoldásnak tartják azt, hogy adóemeléssel szűrjék tovább a minőségi, professzionális kiadókat, illetve, hogy célzottan korlátozzák az új engedélyek kiadását. 

Forrás: Portfolio


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom