A szakszervezet szerint a kormány ellehetetlenítené a légiirányítók sztrájkját

HírKlikk 2021. december 5. 19:35 2021. dec. 5. 19:35

A légiirányításban dolgozók érdekképviselete szúrta ki, hogy a kormány tovább szigorítaná a légiforgalmat irányító dolgozók szervezkedési és érdekérvényesítő lehetőségeit.

Székely Tamásnak, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnökének vasárnapi közleménye szerint a törvényjavaslat teljesen ellehetetleníti a légiirányításban dolgozók jogát a sztrájkhoz, olyan feltételeket ír ugyanis elő, amelyeket nem lehet teljesíteni a teljes szolgáltatási kötelezettség ellátása nélkül. Vagyis hiába akarnak sztrájkolni a dolgozók, a biztosítandó elégséges szolgáltatás tulajdonképpen megfelelne a teljes üzemnek.

Hozzátették, hogy a szakszervezet bírósághoz és az Alkotmánybírósághoz is fordult korábban a sztrájk ellehetetlenítésével kapcsolatban, de beadványukról még nem született döntés.

A 24.hu emlékeztet arra, hogy júliusban két kormányrendelet a veszélyhelyzetre hivatkozva, gyakorlatilag lehetetlenné tette a légiforgalmi szolgálatoknál a sztrájkot, miután a béremelést keveslő ferihegyi légi irányítók munkabeszüntetésre készültek. Erre ők munkalassításba kezdtek.