A számok nem igazolják az oltási hét nagy sikerét

NVZS 2021. december 6. 15:00 2021. dec. 6. 15:00

„Sajnos befürdött az oltási akció: csak az első héten oltatták be magukat többen, mint korábban. Azóta az átlagos szám nagyságrendileg megegyezik az oltási hét előttivel” – mondta el a Hírklikknek saját számításai alapján Falus Ferenc. A korábbi országos tiszti főorvos szerint nálunk még eltart egy ideig, mire lecseng a Delta-variáns okozta negyedik hullám. Ami lezárások nélkül minimum plusz ötezer ember halálát okozhatja, ugyanakkor az jó hír lehet, hogy ha igazak az Omikron-mutánssal kapcsolatos eddigi sejtések, akkor kötelező oltás nélkül is megússzuk a koronavírus-járványt.

„Én ma nem hoznék döntést az oltás kötelezővé tételéről” – közölte Falus Ferenc.

„A nagy sikerre való tekintettel, újabb egy héttel meghosszabbította a kormány a november 22-én kezdődött oltási akciót, így az új időpont szerint december 12. vasárnap estig lehet a kórházi oltópontokon előzetes regisztráció és időpontfoglalás nélkül oltakozni” – olvasható hivatalos koronavírus-portál december 3-án kelt cikkében. 

Másként látja a „nagy sikert” Falus Ferenc, aki szerint az „oltási hét befürdött”, hiszen csak az első héten vették fel többen az oltást, mint korábban, azóta az átlagos oltási számban nincs nagyságrendi különbség a korábbiakhoz képest. Az első héten mindenki elrohant, aki úgy gondolta, hogy mégis felveszi – vélekedett.

Magunk is megnéztük a számokat, s a hivatalosan közöltek alapján az derült ki, hogy november 22-e és december 3-a között (az akció első két hetében) összesen 121 416 emberrel gyarapodott az egyszer beoltottak száma, 62 613-ral a kétszer, és 831 ezerrel a harmadik, megerősítő oltást is felvevőké.

Az azt megelőző két hétben (november 8.-a és 22-e között) az egyszer oltottak száma 50 054-gyel, a kétszer oltottaké pedig 40 024-gyel, a harmadikot felvevőké pedig 465 ezerrel nőtt. Azaz, valóban van növekmény, de messze nem akkora, mint amit igyekeznek sugallni a kormányzati kommunikációval.

Forrás: Hírklikk-gyűjtés, a Koronavírus- oldal közleményeiből.

Ezek a pontos számok

November 22.-én 6 024 568 ember volt egyszer beoltva, 5 794 499 kétszer és 1,834 millióan pedig háromszor – ezzel szemben december 3-án az egyszer beoltottak száma még mindig csak 6 145 984 volt, a kétszer beoltottaké 5 858 119, s a már háromszor 2 665 330.

Ha megnézzük a megelőző két hét adatait, nem találunk nagyságrendi eltérést: november 8-án az egyszer beoltottak száma 5 974 514 volt, a kétszer oltottaké 5 754 475, a háromszor pedig 1, 369 millió. 

Falus mindezzel együtt is úgy véli, lehet, ha nem hirdették volna meg az oltási hetet, akkor még kevesebb ember lett volna hajlandó beadatni magának a vakcinát. „Örülni kell tehát már annak is, hogy felfüggesztették, vagy talán be is szüntették a regisztrációt, ami minden bizonnyal segített”. 

Egyébként nem magyar a jelenség – hívta fel a figyelmet arra, hogy egész Európában növekvőben van az oltásellenesek aktivitása és támogatottságuk. Ez számára is érthetetlen. „Látszólag senki nem tud vele semmit sem kezdeni” – tette hozzá.

Ezzel együtt sem vezetné be most a kötelező oltást – reagált kérdésünkre a korábbi országos tiszti főorvos, aki megvárná, hogy „mit csinál” az Omikron. „Én ma nem hoznék döntést, ami azonban nem jelenti azt, hogy két hét múlva sem, hiszen akár jelentősen változhat is a helyzet” – tisztázta, hozzátéve: ha valóra válnak a sejtések, amelyek szerint az Omikron-variáns nem halálos és nincsenek hosszú távú hatásai („igaz persze, hogy ez később derül majd ki”), akkor nem kell kötelezővé tenni az oltást. „Egyelőre azonban az ismeretlenben bolyongunk” – szögezte le, rámutatva: a Delta-mutáns hulláma lecseng, nálunk érdemi lezárások hiányában minimum 5 ezer ember halála árán. „Pontosabban, csak reméljük, hogy annyi és nem kétszer ennyi” – mondta hozzá Falus Ferenc. 

Ha nem is tenné (egyelőre legalábbis) általánosan kötelezővé a koronavírus-elleni oltást, azt szerinte azonban el kellene érni, hogy legyen teljes az olyan foglalkozási csoportok átoltottsága, amelyek tagjai hivatalból sok emberrel kerülnek kapcsolatba.