A szavazók nem ismerték fel, hogy nem lesz több alkalmuk Orbán leváltására

HírKlikk 2022. április 4. 19:16 2022. ápr. 4. 19:16

„A magyarországi választáson Európa összetartása múlik” – írta címében – még a választási eredmények ismerete nélkül – a Der Tagesspiegel, és rámutatott, hogy Orbán közelsége Putyinhoz veszélyes lehet az EU számára.

A német lap szerzője szerint ez lehet az utolsó alkalom Orbán leváltására, és kurzusa a választási győzelme esetén várhatóan radikalizálódik majd. Magyarországot „kitapétázták” Orbánnal, és azzal, hogy békét és biztonságot ígér arra az esetre, ha győz. Putyin közben megtámadta a Magyarországgal szomszédos Ukrajnát, de a jelek szerint ez Orbánt nemigen zavarja: notórius EU-ellenes és Moszkva-barát politikáján ez nem változtatott. Orbánban a be nem avatkozási ígéretével Putyinnak olyan partnere van, aki mind gazdaságilag, mind politikailag követi az orosz elnököt. 

Orbán Brüsszel és Moszkva között kettős stratégiát folytat. Támogatja ugyan az EU szankcióit, de nem határolódik el Putyintól, és ha megnyeri a választásokat, abban e politika megerősítését látja majd. Pedig e politika már megosztotta az egyébként stabil lengyel-magyar populista tengelyt. Orbán akkor sem volt ott, amikor a szlovén, cseh és lengyel miniszterelnök elment Kijevbe. Éppen ezért a V4 másik három tagállamának külügyminisztere nem utazott el a Budapestre szervezett találkozóra. Orbán emellett rendületlenül kitart a „illiberális demokráciáról” szóló víziója mellett, amely az általa sokat dicsért Oroszországra és Törökországra hajaz. Az elmúlt években korlátozta az igazságszolgáltatás függetlenségét, korlátozta a sajtó és a tudomány szabadságát, és saját javára reformálta meg a választójogot.   

„Ez a választás lehet az utolsó lehetőség arra, hogy esély legyen Orbán leváltására. Ám aligha teljesül be az a remény, hogy a szavazók ezt átlátják és újragondolják” – írta a szerző, aki szerint ennek az az oka, hogy a legtöbb szavazónak a politikai kurzus ellen nincs kifogása, és sokan jobban élnek, mint 12 évvel ezelőtt. Ez érvényes az ukrajnai magyarokra is, akik sokan menekültek Magyarországra, de a többi külhoni magyarhoz hasonlóan, paradox módon eltökélt Orbán-szavazók, noha a magyar miniszterelnök azzal a Putyinnal tart, aki elől menekülniük kellett.

A háború előtt úgy látszott, hogy az ellenzék veszélyes lehet Orbánra. Hat ellenzéki párt szövetségre lépett, és egy közös jelöltet támogattak: Márki-Zay Pétert, aki egy kisváros polgármestere, és sokkal kevésbé tapasztalt Orbánnál, legalábbis a nemzetközi parketten. Sok olyan szavazó, aki még soha nem voksolt az ellenzékre, azért is újra a Fideszre szavazhat, mert az ukrajnai háború mellett, jelentéktelenné vált sok más téma, mint például a korrupció.

Bizonyos értelemben Orbán újbóli megválasztása az EU-nak adott nyugtaként is értelmezhető majd: az EU azért kapja, mert habozóan kezelte a magyar politika egyre inkább tekintélyelvű tüneteit. Bár több kötelezettségszegési eljárást is indított, de a lakosság valós következményeket nem tapasztalt. És ezért aztán Orbán kurzusa a választási győzelme esetén várhatóan radikalizálódik majd.

 

Forrás: Hírklikk