A Századvég meglepetése: tíz százalékpont lenne Orbán és Márki-Zay között?

NVZS 2021. október 27. 07:09 2021. okt. 27. 07:09

„Márki-Zay Péter és az ellenzék számára kifejezetten pozitív kiindulópont, hogy a közös miniszterelnök-jelölt 41 százalékon áll, miközben Orbán Viktor 51-en, kiváltképpen úgy, hogy a Századvég hozta ki ezt az eredményt” – mondja Horn Gábor. A Republikon Intézet vezetőjét a kormány által folyamatosan milliárdokkal tömött közvélemény-kutató minapi felmérésének meglepő eredménye kapcsán kerestük meg. Megtudtuk, hogy a héten ők is vizsgálják a politikusok népszerűségét, bár tudják, az csak egy adott pillanat képét rögzíti, s erősen befolyásolják a pillanat történései.

A Századvég a napokban készítette el azt a közvélemény-kutatását, amelynek keretében a következő kérdést tette fel: „Orbán Viktor és Márki-Zay Péter közül kit látna szívesebben miniszterelnöki pozícióban?”. Az eredmény nem azért meglepő, mert Orbán nyert, hanem azért, mert a kimutatás szerint viszonylag kis különbséggel: ugyanis a válaszadóknak éppen csak valamivel több, mint a fele, 51 százaléka választotta a 11 éve folyamatosan hivatalban lévő Orbánt, ám 41 százaléka a nagypolitikai színtérre éppen csak belépett, eddig inkább Hódmezővásárhelyen (ahol polgármester) és környékén ismert Márki-Zay Péterről mondta, hogy őt szeretné kormányfőnek a következő négy évben. Voltak, akik megtagadták a választ, illetve bizonytalanok voltak (összesen nyolc százalék).

Mit szól az eredményhez egy olyan szakember, aki megjárta a politikát, vezetett választási kampányt, s immár hosszú évek óta olyan kutatóintézetet irányít, amely maga is készít közvélemény-kutatásokat?

Horn Gábor elismerte, hogy maga is meglepődött az eredményen. Némileg ironikusan meg is jegyezte, hogy „a Századvégnél valószínűleg azt gondolják, jól néz ki Orbán számára a tíz százalékpontos győzelem”. Komolyra fordítva a szót, a Republikon vezetője úgy véli, hogy ez az eredmény nem olyan, ami Orbánnak lenne kedvező. Már csak azért sem, mert a magyar társadalom nagy része alig tudja, ki az a Márki-Zay Péter, aki nem csak a politikába jött kívülről, hanem a közéletbe is, s a következő hónapokban fog csak eldőlni, hogy mennyire tornászhatja fel az ismertségét, népszerűségét. „Ehhez képest is igen kedvező, hogy a megkérdezettek 41 százaléka szerint ő jobb miniszterelnök lenne, mint Orbán” – szögezte le Horn, hozzátéve, hogy ez kiindulásnak kifejezetten jó adat. Már csak azért is, mert ha az ismertséget néznénk, akkor olyan eredmény jönne ki, hogy Orbánt a lakosság 95-97 százaléka ismeri, Márki-Zay Pétert ugyanakkor csak durván 60-70 százalék.

Mindenesetre a Republikon éppen ezen a héten maga is készít egy ismertség-népszerűség közvélemény-kutatást, amit Horn szerint „a politikusok imádnak – habár viszonylag keveset mond el, hiszen az adott pillanat képét mutatja, amit nagyban befolyásol, hogy éppen abban az adott időben ki, mit mondott, kiről. Egy pillanat, egy adott történés akár átrendezheti a sorrendet”. Amúgy is eléggé bizonytalan az ilyen felmérések relevanciája, mondja Horn, példaként hozva, hogy a magyar társadalomban a nők mindig előbb vannak a közvélemény-kutatásokban, mint a tényleges szavazásokon, Vagyis őket rendre előbbre hozzák a kérdés alapján készülő listákon, mint ahogy szavaznak rájuk.

Látván ezt, mégis, miért végeznek ők is ilyen kutatást? – kérdeztük. „Látja, mi is erről beszélgetünk most” – vágta rá félig tréfásan Horn, hozzátéve: a politikusok is először mindig ezt nézik.

Az ilyen kutatásokból sok következtetést is le lehet vonni akkor, ha minden hónapban elvégzik, ahogy a pártnépszerűségit is elkészítik. Ugyanis ebben az esetben a tendenciákból már sok minden láthatóvá válik. Hiszen nem a közvélemény-kutatás hazudik („az mindig pillanatkép”), ám azt ezer dolog befolyásolja – fejtegette. Végül leszögezte: ha azt látni, hogy a havi rendszeres kutatás eredményeként négy-hat hónapon át lefelé vagy felfelé megy egy politikus népszerűsége, abból már le lehet vonni következtetéseket. 

Ami a Republikont illeti: minden hónap végén vannak havi felméréseik, októberben ezen a héten készítik a következőt. A hét első felében veszik fel a válaszokat, s a második felében tervezik nyilvánosságra hozni az eredményt – mondta Horn. Ebben már benne lesznek az október 23.-i ünnepségek, a nagy tömeg előtti szereplések hatása is, ami Horn szerint nagyban befolyásolhatja azt, hogyan szerepelnek a felmérésben az adott politikusok.