A Szent László Kórházban tett hivatalos látogatást Hadházy Ákos

HírKlikk 2020. március 7. 16:30 2020. márc. 7. 16:30

Az ellenzéki országgyűlés képviselő az ott tapasztaltakról Facebook posztban számol be. Válaszokat nemigen kapott a kérdéseire, ugyanakkor egy szomorú információt megosztott az olvasókkal: a Klikk szekszárdi helyi vezetője szerint, a hét elején 100 liter kézfertőtlenítőt rendeltek, hogy a helyi iskolákba jusson (sokszor szappan sincs). Semennyit nem kaptak.

„Egy járvány esetén két felelőtlen dolgot lehet elkövetni: a valós veszélyt túlértékelve, pánikot kelteni, illetve a valós veszélyt elhallgatni. Az is igaz, hogy egy járvány esetén, az ellenzéknek ugyanaz a dolga, mint „békeidőben": ellenőrizni a kormány intézkedéseit és javaslatokat tenni” – indokolta a látogatást a napjainkban Dél-Pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézete néven futó kórházban.

Hadházy azzal kezdi a beszámolóját, hogy a magyar kormány a saját dugájába dől. Miután „békeidőben” százmilliárdokat költ olyan hazugságok terjesztésére, amelyekről magyarok milliói tudják, hogy nettó hazugság, nehéz hirtelen azt elhitetni, hogy ezentúl igazat mondanának – írja a képviselő, aki szeretett volna „ hitelesebb forrásból információkhoz jutni, mint mondjuk Kásler vagy Pintér urak, akik szánalmasan összevissza beszélnek”, de nem járt sikerrel.

Mint ugyanis írja, Müller Péter orvosigazgató úr és Szlávik János doktor, az intézet igazgatója a nem túl hosszú, konkrét kérdéslistája legnagyobb részét megválaszolatlan hagyták – „bár a beszélgetés hangulata jobb volt, mint a legtöbb állami vezetőnél tett látogatásom.” A válasz legtöbbször a „forduljak az operatív törzshöz” fordulat volt. 

Ám összességében öt érdemi részletről végül beszámolt a képviselő.

  1. „Egyetértettünk abban, hogy ha már a kormánynak évi 50 milliárdja van tájékoztatásra, akkor azt érdemes lenne intenzív és agresszív felvilágosító kampányra fordítani”. 

  2. A Szent László Kórházban 17 intenzív ágy és további 20 lélegeztetőgép áll rendelkezésre. Utóbbiak mintegy tartalékként. Ugyanakkor a koronavírusos betegek kb. 15 százaléka súlyos beteg lesz, akik intenzív kezelésre, de minimum lélegeztetőgépre szorulnak. Ez pedig azt jelenti, hogy az Infektológiai Központ kapacitása kb. 250 fertőzöttig elég. „Azt, hogy mekkora a tartalék a rendszerben, beszélgetőpartnereim nem mondták meg”. 

  3. Nem szerettek volna nyilatkozni arról sem, hogy érdemes lenne-e a járvány jelenlegi stádiumában meghozni szigorúbb intézkedéseket, azt mondták, nem ez a szakterületük (Infektológusról és epidemiológustól van pedig szó).

  4. Az egyszerű sebészi maszk használata is véd a betegségtől, ha nem is ad teljes védettséget, nem szünteti meg a fertőzés esélyét, de csökkenti azt. Az orvosok szerint, „nagyon sok” maszk áll rendelkezésre az országban, igaz, számot nem mondtak. 

  5. A doktor urak bíznak abban, hogy a jó idő majd megszünteti a járványt. Bízzunk mi is benne, de azért figyeljünk! – fűzte hozzá Hadházy.

A képviselő sajnálattal állapította meg, hogy a fentieken kívül, sok megválaszolatlan kérdés maradt.

A poszt végén az egyik legfrissebb és legszomorúbb szekszárdi információt is megosztott az olvasókkal: a Klikk helyi vezetője szerint a hét elején 100 liter kézfertőtlenítőt rendeltek, hogy a helyi iskolákba jusson (sokszor szappan sincs). Semennyit nem kaptak.

 
Forrás: Hírklikk