A  szigligeti polgármester üzent a település lakóinak

HírKlikk 2020. augusztus 2. 09:39 2020. aug. 2. 09:39

„Bizonyos vállalkozókkal, befektetőkkel szemben úgy érezzük védtelenek vagyunk. Úgy látjuk ezeket a folyamatokat településvezetőként már nem tudjuk megállítani, így a testület a lemondásával szeretné felhívni a közvélemény figyelmét a veszélyekre” – indokolta a közelmúlt drámai lépését a szigligeti polgármester. A balatoni település honlapján megjelent üzenetet a Euronews vette észre.

Ahogy a Hírklikk is beszámolt róla, július második felében feloszlatta magát Szigliget képviselő-testülete, élén az észak-balatoni településen kezdetben képviselőként, majd 18 éve független polgármesterként dolgozó Balassa Balázzsal, aki a térség önkormányzatait tömörítő Balatoni Szövetség elnöke volt öt éven át 2019-ig, majd a szervezet társelnöke lett. A testületi lemondáshoz egyértelműen külső okok vezettek – ennyivel indokolta a polgármester akkor a lépést.

A Balassa Balázs által aláírt mostani rövid üzenet világossá tette, hogy a polgármester nem szeretné, ha a politikát is belevinnék a dologba, mint írja, „Szeretném kérni az ellenzéket, hogy ne próbáljanak bennünket eszközül felhasználni politikai csatározásokra. Ez nem politikai kérdés”. Egyben kérte a sajtót, hogy ne bocsátkozzon találgatásokba. További kéréseket is megfogalmazott: senki ne kezdeményezzen demonstrációt, tüntetéseket, ahogy ezt többen jelezték. „Csak egy kérésünk van, legyünk résen és vigyázzunk a jövő nemzedékének örökségére”.

Ugyanakkor az indokot a fentieken túl, nem világosította meg, bár elismerte, hogy jogos igénye a lakosságnak a lemondás okának megismerése, de annak „most még mindig nincs itt az ideje. Az elmúlt egy hét is igazolta ezt, hisz' a kiváltó okok közül már volt olyan, mely tekintetében voltak pozitív változások”.

Homályos utalások

Balassa Balázs később egy hosszabb interjút adott a Euronews portálnak, amiből szintén nem derülnek ki az okok, de annyi talán kiolvasható belőle, hogy olyan körülmények alakultak ki, amelyek közepette a nagyapjától örökölt életfilozófiát adó értékek – becsületesség, alázat és a mások iránti tisztelet – kezdenek eltűnni életből. Arra is vannak utalások, hogy olyan építkezések, fejlesztések kezdődtek, amik közrejátszottak a döntésében. („A túlzott, és a település miliőjébe nem illő beépítés. A zöldfelületek nagyságának a csökkentése és a tömegturizmus utat törése”).