A szülők érdekében lépett fel a TASZ

HírKlikk 2022. január 15. 10:40 2022. jan. 15. 10:40

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) azt követeli, hogy az állam oldja meg a sorozatos karanténok miatt hazakényszerülő szülők helyzetét. A járvány erősen sújtja a bölcsődéket, óvodákat és iskolákat. Egyetlen gyerek megbetegedése elég, hogy az egész osztály karanténba kényszerüljön, a felügyeletet pedig kizárólag a szülő biztosíthatja. A szülők biztonságos és bérkiesés nélküli otthonmaradása jelenleg egyáltalán nincs biztosítva. A TASZ felszólította az Emberi Erőforrások Minisztériumát, hogy sürgősen lépjen az ügyben.

A járványhelyzet újbóli súlyosbodása miatt egyre többen kerülnek karanténba. Ez különösen lehetetlen helyzetbe hozza azokat a családokat, ahol óvodás vagy iskolás gyerek van. Az érintett gyerekek jó része még mindig nem oltható, mert öt év alatti, és az 5-11 évesek körében is alacsony az átoltottsági arány. Ahhoz, hogy a hatóság elrendelje a karantént (hivatalos nevén járványügyi megfigyelést), elég egyetlen koronavírus-fertőzött gyerek az osztályában vagy csoportjában. Az óvodás, iskolás gyerekek így akár egymás után többször is karanténba kerülhetnek. A helyzet tovább nehezedik, ha egy családban több gyerek is van – olvasható a TASZ honlapján

A karanténról szóló határozat megköveteli, hogy ezt a gyerek lakóhelyén vagy tartózkodási helyén hajtsák végre, és azt is előírja, hogy a megfigyelt legyen elzárva a külvilágtól. Ez praktikusan azt jelenti, hogy a karantén alatt a gyerek csak az otthonában tartózkodhat, de háztartáson kívüli személy, például nagyszülő, nem bízható meg a felügyeletével. Vagyis valamelyik szülőnek otthon kell maradnia a gyerekkel. 

Ehhez azonban nemhogy segítséget nem ad a magyar állam, de a jogszabályok még külön nehezítik is az otthonmaradást. Táppénz ugyanis csak beteg gyerekek ápolására vehető igénybe – márpedig a karanténban lévő gyerek nem beteg, a szülő tehát dolgozni kényszerül. Ahhoz, hogy a munka alól mentesüljön, két lehetősége van (a felmondást leszámítva): szabadságot vagy fizetés nélküli szabadságot igényelhet. Ez több okból is méltánytalan. 

Ahhoz, hogy szabadságra menjen, a munkaadó hozzájárulása szükséges, a szabadságot ugyanis a munkáltató adja ki. Ráadásul nem méltányos, hogy az éves szabadság meghatározó részét vagy akár teljes egészét a karanténra kell felhasználniuk, hiszen a szabadságnak a munkavállaló pihenését kell szolgálnia. Ráadásul a helyzet kilátástalanná válik, amint a szülők kimerítik az éves szabadságkeretüket. Ez a pont pedig a jelenlegi járványhelyzetben igen gyorsan elérkezhet. 

A fizetés nélküli szabadság sem jobb megoldás, hiszen 3 évnél idősebb gyerek esetében ehhez is a munkáltató hozzájárulása szükséges. Mi több, így a szülő nemcsak fizetés, hanem tb nélkül is marad, hiszen fizetés nélküli szabadság idejére a munkáltató nem fizeti azt a dolgozó után. 

A TASZ úgy gondolja, hogy a gyerekek járványügyi megfigyelése alatt lehetővé kell tenni, hogy a szülő biztonságosan és bérkiesés nélkül maradhasson otthon. Vagyis a jogalkotónak a keresőképtelenség okai közé kellene sorolnia a gyerek járványügyi megfigyelését is. Ezért közérdekű bejelentésben hívták fel az Emberi Erőforrások Minisztériumának figyelmét a súlyos mulasztásra, és sürgették, hogy terjessze ki a keresőképtelenség és a táppénz lehetőségét ilyen esetekre is.

Hogy a szülők mit tehetnek azért, hogy a helyzet megváltozzon, arról bővebben a TASZ honlapján olvashatnak.