A tiltakozás a remény és az inspiráció jelképévé válik

HírKlikk 2020. október 6. 14:11 2020. okt. 6. 14:11

A budapesti SZFE-n zajló tiltakozás meghatározó eseménnyé válhat egy olyan generáció számára, amely valójában csak a Fidesz-kormányt ismerte – állapította meg a Balkan Insight, amely egy hallgatót is idézett, aki elmondta, hogy soha nem érdekelte a politika, és szeretné, ha most sem kellene ezzel foglalkozni, „de most kockára kell tennünk a tanulmányainkat, hogy az autonómiánkért harcoljunk”.

A diákok az ellen küzdenek, amit az egyetemük annektálásának tekintenek a nacionalista Orbán-kormány által – írta a Balkan Insight-on megjelent írás szerzője. A cikk ismerteti az ide vezető törvényhozási lépéseket, majd megállapítja, „Az egyetem közössége attól tart, hogy a fejlemények gyakorlatilag rákényszerítik az intézményt Orbán nacionalista törekvéseinek elősegítésére”. Emlékeztetett arra is, hogy a kormány hasonló módon, magánalapítványok felügyelete alá helyezett hat további egyetemet.

A kulturális intézmények és színházak feletti ellenőrzés megszerzését a kormány már korábban megkezdte – emlékeztetett a szerző, ismertetve, milyen szerepet tölt be ebben a folyamatban Vidnyánszky Attila. Czinki Ferenc székesfehérvári írót idézte, aki azt mondta: az SZFE-hallgatók tiltakozásának ereje és kitartása mindenkit meglepett, a kormányt is beleértve, mert a korábbi átvételek teljesen simán mentek. „Elfelejtettük, hogy milyen egyszerű nemet mondani” – jegyezte meg.

„Éppen ezért, a tiltakozás a remény és az inspiráció jelképévé válik sokaknak, akik már apátiába és közömbösségbe süllyedtek, miután az elmúlt tíz évben passzív tanúi voltak annak, hogyan vonta a Fidesz ellenőrzése alá a magyarországi élet legtöbb területét” – írta a szerző. A 38 éves Czinki szerint az ő generációja már elveszett, mert megszokta ezt a rendszert, és stratégiákat dolgozott ki a túlélésre, s arra, hogy hasznot húzzanak mindebből. „De ezek a fiatalok tiszták, és nem kérnek a rendszerből. Nincs más választásunk, mint hogy hiszünk bennük”.

A szerző szerint, vannak olyanok is, akik hiszik, hogy a magyar történelem más kimagasló művészeihez, alkotóihoz, például Petőfi Sándorhoz hasonlóan, most az SZFE hallgatói hozzák majd el a politikai változást az országnak. Idézte Csernai Mihályt, a hallgatói önkormányzat elnökét is, aki azt mondta: egyáltalán nem akartak kapcsolatba kerülni a politikával. „A célunk az, hogy megőrizzük a függetlenségünket. Akkor is tiltakoztunk volna, ha a másik politikai oldal tenné ugyanezt”.

A jelek szerint tanultak az elmúlt évekből: több kísérlet is történt az Orbán-kormány által bevezetett változtatásokkal szembeni ellenállásra, de a tömegek ritkán értek el bármit is – írta, felidézve az egyes ilyen eseményeket. „Az SZFE hallgatói nem engedik belépni az egyetemre az újonnan kinevezett vezetőket, az ellenzéki politikusokat, és senkit, aki nem tartozik az egyetemhez. Ehelyett kidolgozták a saját szabályaikat, amelyek elmondásuk szerint, tiszta demokratikus értékeken nyugszanak. A döntéseket közösen hozzák a tanárok és a diákok, mindez a kormány és az egyetemisták közötti nézeteltérés ellenére, a szeptemberben újra beindult órák közötti időben történik, amint az ételbeszerzés és az őrségállítás is. „Ezt oktatási köztársaságnak nevezzük” – mondta az egyik résztvevő, aki egyben hangsúlyozta, hogy Vidnyánszky és a Fidesz-barát sajtó állításával szemben, nem kaptak adományokat külföldi szervezetektől.

Upor László volt rektorhelyettes úgy látja: bárhogyan is végződjön az egyetem megszállása, a tiltakozás meghatározó esemény lesz egy egész generáció számára. „A diákok első ízben tapasztalták meg a hatalomgyakorlás meztelen, szinte totalitárius módját, amely rákényszeríti a másikra az akaratát, és nem hagy teret tárgyalásoknak. Megtanulták az összefogást, és a társadalom fennmaradó része érdekeinek megragadását is.

Forrás: Hírklikk