A V4 már valójában V2+V2

HírKlikk 2024. február 29. 19:30 2024. feb. 29. 19:30

A V4 talán még nem halott, de lélegeztető gépen van, és ez még jó ideig így is lesz – ez a kézenfekvő következtetés, melyet a miniszterelnökök prágai találkozójából le kell vonni.

A V4 még nem is olyan régen igazi játékos volt a brüsszeli alkuk kidolgozásában, és a legrégebbi informális politikai csoport az EU-ban és a NATO-ban – állapítja meg a Szabad Európa Rádió / Szabadságrádió.

A szövetség eredetileg együttműködési platformként jött létre a hidegháború végén, amikor mind a négy tagállam (Csehország, Szlovákia, Lengyelország és Magyarország) a szovjet örökség több évtizedes hagyatékától akart szabadulni, és egymást akarta segíteni a nyugati politikai szervezetekhez való csatlakozásban. Hamarosan azonban olyan csoporttá lett, amellyel nem volt jó viccelni éppen ezekben a szervezetekben. Egyenként könnyedén figyelmen kívül lehetett volna hagyni őket, de együtt közel 65 millió állampolgárukat képviselve, számos területen hatással voltak az európai politika alakítására.

A csoport leginkább a mai külpolitika fő kérdésében, az ukrajnai háború kapcsán esett szét, annyira, hogy ma már helyesebb lenne V2+V2-ről beszélni. Az egyik oldalon Csehország és Lengyelország áll, úgy is, mint Ukrajna eltökélt politikai és katonai támogatója, a másikon Szlovákia és Magyarország, amelyek nem nyújtanak katonai támogatást, és – a jelek szerint bármi áron – „békét” akarnak.

Sokat elmond, hogy a cseh és a lengyel miniszterelnök találkozója a csúcs reggelén tovább tartott, mint maga a csúcs. A csúcs utáni sajtóértekezleten Fiala, akinek országa a soros elnökséget tölti be, úgy vélte, hogy szükségesek a személyes találkozók. Beszámolt két olyan, Ukrajnával kapcsolatos kérdésről, amelyben egyetértésre tudtak jutni: az orosz agresszió sérti a nemzetközi jogot, és Ukrajnának segítségre van szüksége – itt eltérés van abban, hogy milyen segítségről van szó. Az is világossá vált: egyetértenek abban, hogy egyik állam sem hajlandó katonákat küldeni Ukrajnába, noha a Nyugat ezt már nem tekinti kizártnak.

Orbán Viktor sietett hangsúlyozni, hogy Magyarország nem ellenzi a humanitárius és pénzügyi segítséget, és felsorolta, mit tesz. Onnantól kezdve azonban két eltérő narratívára szűkült a dolog. Tusk azt hangsúlyozta, hogy a Nyugatnak soha nem szabad alkut kötni olyan alapvető kérdésekben, mint a függetlenség és a területi integritás, Fiala pedig azt hangsúlyozta, hogy nem szabad megjutalmazni Moszkvát az agresszív politikájáért. Ezzel szemben Orbán Viktor és Robert Fico arról beszélt, hogy azonnali tűzszünetre van szükség, a háborút nem lehet még több fegyverrel megoldani, és hogy Kijev és Moszkva két év múlva ugyanitt tart majd, csak sokkal több lesz már az áldozat. Más szóval: nincs egyetértés abban sem, hogy a V2+V2 hogyan válhat újra V4-gyé Ukrajna ügyében.

Ukrajnán túl is úgy tűnik azonban, hogy a V4 rossz egészségi állapotban van.

Fiala elmondta, hogy vizsgálták az energia kérdéseit, és több nukleáris energiára van szükség, közös az álláspont az „illegális migráció” kemény ellenzésében, különösen az EU által javasolt kvóták vonatkozásában, és nem akarnak nagy változásokat az EU-ban a föderáció felé vezető úton.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom