A vakcina beszerzése nem a külügyminiszter dolga

Sebes György 2021. január 25. 12:26 2021. jan. 25. 12:26

Egy volt magyar diplomata erősen kétségesnek tartja a jelenlegi külügyminiszter egyik legutóbbi közlését. Odze György – aki az utóbbi időben már mint író és újságíró ismert – úgy látja, az egykor nagyra becsült magyar diplomácia a Fidesz vezetése alatt csak árnyéka régi önmagának.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint Magyarországnak nemzeti érdeke, hogy felgyorsítsa a koronavírus elleni oltás menetét. A Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy most minden ország biztonságos és hatásos oltóanyagot akar vásárolni, de azt kevés helyen, a szükségesnél kisebb mennyiségben és a kelleténél lassabban állítják elő. Ennek kapcsán megemlítette azt is, hogy a kínaiakkal folytatott előrehaladott tárgyalások hírére tizennégy európai uniós ország nagykövete hívta fel a pekingi magyar nagykövetet, mert meg akarták tudni, kivel kell beszélni a Sinopharm cégnél.

Ez a legutóbbi közlés ostobaság és értelmetlen is. Így reagált a miniszter szavaira Odze György író és újságíró, aki hosszú ideig diplomata is volt, 2002 és 2006 között éppen Pekingben dolgozott. Emlékeztetett rá, hogy az Európai Uniónak van külön diplomáciai képviselete a kínai fővárosban. Ha tehát az uniós nagyköveteknek információra lenne szükségük, akkor oda fordulnának. Egyébként is pontosan tudják, milyen ügyben kit és hol lehet elérni Kínában, mellesleg ellentétben Magyarországgal, ahol az államigazgatást úgy változtatták meg az utóbbi tíz évben, hogy lényegében kiismerhetetlenné vált.

Felmerül a kérdés, ha Pekingben ilyen a helyzet, akkor Szijjártó Péter miért tartotta szükségesnek megemlíteni azokat a bizonyos telefonhívásokat. Az egykori diplomata ennek pontos okáról természetesen nem tudott beszélni, de azt megjegyezte, hogy a minisztertől gyakran hall gyerekesen hangzó állításokat. Az esetek túlnyomó többségében nem úgy viselkedik, ahogy egy külügyminisztertől elvárható, kijelentései pedig a legtöbbször teljesen szakmaiatlanok. Inkább olyan – fogalmazott Odze György –, mint egy szorgalmas kisfiú, aki mindig teljesíti, amit a főnöke, jelen esetben a miniszterelnök elvár tőle.

Az egykori diplomata kitért arra is, hogy sajnálatos módon ez jellemzi napjainkban szinte az egész magyar diplomáciát. A nagykövetségek jelentős részét politikai kinevezettek vezetik, akiknek semmi közük ahhoz a szakmához, amibe belekerültek. De a külügyminisztérium vezetőitől is gyakran elhangzanak a diplomáciával teljesen ellentétes, sokszor durva kijelentések, amelyek sokat ártanak Magyarország presztizsének. E téren Menczer Tamás államtitkár jár elől. Mintha mostanában nem lenne szempont, hogy a diplomácia fő feladata a kapcsolatok építése, nem pedig rombolása – emlékeztetett Odze György.

A Hírklikknek végül azt is elmondta, hogy a vakcina beszerzése épp úgy nem a diplomaták, vagy még inkább a külügyminiszter dolga lenne, mint tavasszal, amikor lélegeztetőgépeket vásárolt. Ezt nem lehet szakmailag indokolni, nincs is sok értelme, mert a szakembereknek tudniuk kell, mi a teendő. Ha pedig netán mégis előfordultak (volna) azok a miniszter által emlegetett hívások, akkor viszont biztosan nem tartoznának a nyilvánosságra. A valódi diplomaták ugyanis jobban szeretnek a háttérben maradni és úgy végzik mindenki számára hasznos munkájukat. Csakhogy ezzel a mai magyar külügyi vezetés aligha van tisztában – mondta Odze György.