A választás után jelentősen átalakulhat Strasbourgban a szélsőjobb

HírKlikk 2024. május 23. 16:00 2024. máj. 23. 16:00

Az Európa-ellenes erők módosítottak a stratégiájukon, mert az AfD-t leszámítva igyekeznek mérsékeltnek látszani, hogy kormányra léphessenek – fejtette ki a lapban Nicolai von Ondarza, a német Tudomány és Politika Alapítvány európai kutatásvezetője. Szerinte éles ellentét van az EU megítélése ügyében a két, erősen jobbos frakció között.

Az ECR egyértelműen ragaszkodik az unióhoz és határozottan elítéli az orosz politikát. Ezzel szemben az ID legfeljebb csak választástaktikai megfontolásokból enyhít álláspontján. Le Pen például azt ismételgeti, hogy Franciaország nem kíván kilépni az európai közösségből, ám megválasztása esetén nem tartaná be az összes törvényt, ez pedig nagyon is a szakítás felé mutat.

Vagyis a Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint ezek az erők afféle „Á la carte”-Európán dolgoznak, hogy elérjék céljaikat. A bezárkózás és a protekcionizmus hajtja őket, illetve Magyarország esetében meg kell említeni a hagyományos családpolitikát is. De a szélsőjobb aligha jön fel annyira, hogy saját jogon többséget alkothasson június 9. után.

Ezért érdekes lesz látni, a Néppárt mennyire hajlandó összeállni tőle jobbra lévő körökkel. De itt inkább a Meloni fémjelezte ECR jöhet szóba potenciális partnerként. Ugyanakkor az ID heterogén tömörülés, amelyben a tagok vagy összehangolják a törekvéseiket, vagy nem. De ez már csak így van, ha számukra a nemzeti érdekek a fontosak, nem pedig az európai együttműködés.

Le Pen azért fordult az AfD ellen, mert nem szeretné, ha a franciák a német párttal azonosítanák. A júniusi választás után feltehetőleg megpróbál szövetkezni Melonival, de még nem látni, mennyi esélye van rá. Ezzel együtt belefér, hogy jelentősen átalakul Strasbourgban a szélsőjobb.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom