A választói keresletre az ellenzéki kínálat legyen a válasz

Sebes György 2021. október 12. 12:08 2021. okt. 12. 12:08

Igazi politikusi feladat lesz, hogy az előválasztás vesztesei beálljanak a győztes mögé és összehangolják a szavazótáborokat annak a váltásnak a véghezvitelére, amire szerveződtek. Így látja az ellenzék jelenlegi helyzetét Kuncze Gábor. Az egykori pártelnök és belügyminiszter hosszú időn át arról volt ismert, hogy minden helyzetben csípős, de szellemes, ironikus és néha cinikus megjegyzéseket tett. Az utóbbi időben ez mintha hiányozna. Azt mondja, azért, mert ritkán kérdezik meg. Mi most megtettük és valóban, néha régi önmagára emlékeztetett.

– Az előválasztás jelenlegi formájában segíti, vagy hátráltatja az ellenzéket?

– Nehéz megítélni, mert egy út egyik állomásánál vagyunk. Én nem hittem az előválasztásban, mert azt gondoltam, ez egy bizonytalan kimenetelű játszma, amelyben mindenki lelkesen részt vesz, de a végén csak egy győztes van és a többiek közben olyan sebeket kapnak, amelyek gátolhatják a későbbi együttműködést. De végül az első forduló sikeres volt és nemcsak részvétel miatt, hanem azért is, mert egy-két helytől eltekintve, visszafogták magukat a riválisok. A második forduló előtt azért már láthatóvá váltak azok a veszélyek, amelyektől korábban tartottam, de várjuk meg a végét, most egyelőre szavazzunk.

– Ártott az, ami a visszalépések körül múlt héten történt?

– Az biztos, hogy feladta a magas labdát a Fidesznek, amely gőzerővel igyekszik is kihasználni ezt. Ami amúgy rendben is van, hiszen a politika így működik. Ugyanakkor azonban elbizonytalaníthatja a választókat. Most egyelőre növekvő indulatokat látok a jelöltekkel szemben mindkét állva maradt politikus támogatói részéről. Ez persze elfogadható egy választási kampányban, csak amikor lezárul ez a szakasz, akkor már erős együttműködésre lesz szükség. Ez ugyan kényszerű, de kötelező. Az pedig igazi politikusi feladat lesz, hogy a vesztesek beálljanak a győztes mögé. Vagyis össze kell hangolni a szavazótáborokat, hogy a végén, a választáson, egy emberként akarják azt a váltást, aminek a véghezvitelére szerveződtek.

– Erre egy fél év áll rendelkezésre. Ez sok vagy kevés lesz az újbóli összefogás megteremtésére?

– Ha a politikusok úgy gondolják, hogy tudnak hatni a saját választóikra, s a bizonytalanok közül is meg tudnak nyerni maguknak szavazókat, akkor arra is képesnek kell lenniük, hogy hat hónap alatt csatasorba állítsák a híveiket. Egymás mellé kell állni, félretéve a versengést és a ma egyébként látható ellentéteket, valamint azokat a kommunikációs paneleket, amiket leginkább a Fidesz alkalmaz az ellenzékkel, vagy annak egyes jelöltjeivel szemben. Ha nem tudnak összeállni a következő választásra, akkor ennyi volt, fiúk-lányok!

– Ha jól láttuk, ön az utóbbi napokban látványosan kiállt Dobrev Klára mellett.

– Pontosan így van. Nekem az a véleményem, hogy ő a legalkalmasabb kihívó Orbán Viktorral szemben. A jelöltek közül többet ismerek, de elolvastam a nyilatkozataikat, figyeltem a szerepléseiket, Nem megbántva egyiküket sem, vannak erősségeik és gyengeségeik. Nincs ez másképpen Dobrev Kláránál sem. Mérlegre téve azonban mindent, a jelenlegi helyzetben az ő esetében az erősségek dominálnak.

– Még akkor is, ha nyilvánvaló hendikeppel indul?

– Lehet az is, hogy megnézzük, kinek ki a felesége, kinek ki a férje, mit csináltak és tegyük zárójelbe, hogy a jelölt egy önálló személyiség, aki képes önmaga cselekedni, gondolkodni, saját maga megszervezni a politikai mozgását. Ne felejtsük el, hogy Dobrev Klára az európai parlamenti választáson már nagy sikerre vitte a DK-t. Ezt most is képes megismételni. Az nagyon kishitű, szűk látókörű és persze a Fidesz kommunikációjának híve – vagy áldozata –, aki azt gondolja, hogy Dobrev Klára azért létezik, mert ott van mellette, vagy mögötte, vagy alatta, vagy fölötte, vagy ki tudja hol, Gyurcsány Ferenc.

– Ugyanakkor az is tény, hogy a Fidesz számára e pillanatban Dobrev Klára kellemesebb ellenfélnek látszik, mint Márki-Zay Péter.

– Miért lenne kellemesebb? Talán mert kellemesebb egy nőt támadni, mint egy férfit? Vagy kellemesebb nemet mondani egy nőnek, ha kihívja vitára a miniszterelnököt, mint egy férfinek? Kellemesebb egy nő elől elbújni, mint egy férfi elől? Dobrev Klárát, bármerre jár az országban, nagy tömegek fogadják, kedvesen tud mosolyogni, miközben nagyon felkészült és jókat mond, egyúttal pedig nemzetközileg is elég ismert, mint az Európai Parlament egyik alelnöke. Aki azt hiszi, hogy ő kellemes ellenfél a Fidesznek, az szavazzon a Fideszre.

– Ha már itt tartunk, a Fidesz-kommunikáció mit tud kezdeni azzal, hogy ők a Karácsony-vonalra tettek és ezzel lényegében befuccsoltak? 

– Majd elköltenek újabb néhány százmilliót teljesen fölöslegesen. De a Fidesznek egyébként az a nagy előnye, hogy most is róluk beszélgetünk, meg Gyurcsányról. Engem például nem érdekelnek, nem foglalkozom velük. Elég régen eldöntöttem, hogy nem szavazok rájuk és ettől kezdve, nekem mondhatnak akármit. Hazudozás, félrevezetés, gyűlöletkeltés, és a feszültségek szítása. Ez számomra a Fidesz.

– Jó, elhiszem, hogy önt nem érdekli, de a magyar választók többsége is képes így gondolkodni?

– Abban bízom, hogy igen. Az előválasztás mutatott is erre jeleket. Dobrev Klára képes lesz arra, hogy meggyőzze a híveit, az ellenzéki szavazókat és a bizonytalanok közül is maga mellé tud állítani embereket, akikkel összefogva, meg lehet testesíteni azt az akaratot, amelyik váltást kíván a kormány élén. Mert a választókban megvan a kereslet, az ellenzéki politikának kellene biztosítani a kínálatot. Ez most azért nem jelenik meg, mert az előválasztás miatt egyes helyeken inkább a konfliktusok kerülnek előtérbe. Az ellenzéknek azonban felül kell majd emelkednie ezeken a veszekedéseken. Attól kezdve pedig senkit sem fog érdekelni, hogy 2006-ban hol milyen beszédet mondott Gyurcsány.

– Márki-Zay Péter is képes lehet arra, amire Dobrev Klára?

- Szerintem nem. Ő nagyon ügyesen mozgott és jól jött fel az előválasztáson, így került a harmadik helyre. Nekem azonban annyira nem tetszett a mutatvány-sorozata Karácsonnyal. Ő egy bizonyos rétegre apellál. Azt mondja, a Fideszben csalódott Fidesz-szavazókat akarja megnyerni. Erre esetleg lehet esélye, bár a Fidesz-szavazók nem őt fogják látni, mert a kormányzati kommunikáció gondoskodik róla, hogy Gyurcsányt lássák Márki-Zay mögött. Onnan tehát nem sokat hoz, viszont bizonyos szövegei, program-elemei és elképzelései taszítják a baloldali vagy liberális szavazókat. Egyesek örvendeznek is, hogy meg tudja szólítani a kiábrándultakat. Ez azonban teljesen felesleges. A baloldal miért nem a saját szavazóit akarja meggyőzni, hogy el kell menniük szavazni? Miért nem a bizonytalanok között lévő, hasonló gondolkodásúakat akarja megmozdítani és megnyerni a maga számára?