A Varázsfuvola is rasszista?

Bánó András 2020. június 29. 07:19 2020. jún. 29. 07:19

Minden mozgalomnak vannak túlkapásai, minden jó szándékú kezdeményezés gellert kap valamin, valakin, valahol. Most például egyre több őrültség lengi körül a Black Lives Matter, azaz a Fekete Életek is Számítanak mozgalmat, amely George Floyd megfojtása után kelt életre, és valóban nemes célt tűzött maga elé. Azt, hogy ne lehessen diszkriminatív módon viszonyulni az afroamerikaiakhoz. Ne lehessen velük szemben másképp viselkedni csak azért, mert ők feketék.

A túlkapások azonban mostanában egyre inkább előjönnek. Ezek sorába illeszkedik, hogy olyan légkör alakult ki, amelyben az 1350-ben alapított bécsi Mohren patika, magyar nevén Szerecsen gyógyszertár tulajdonosa úgy döntött, hogy átnevezi a gyógyszertárat, mert a Black Lives Matter mozgalom szerint, a patikának rasszista elnevezése van. Korábban a gyógyszertár a „Fekete etiópiaihoz” nevet viselte, ezt változtatták később „Szerecsen”-re több évszázaddal(!) ezelőtt.

Hiába próbálja magyarázni a nevéből kiindulva, feltehetően magyar gyökerekkel rendelkező Teresa Marosi, az intézmény vezetője, hogy az elnevezés nem diszkriminatív, sőt, sokkal inkább elismerésnek számított, hogy a Szerecsen-ről nevezték el a gyógyszertárat. Európában ugyanis a középkorban még fejletlen volt az orvostudomány, a hatékony gyógyszerek többnyire Afrikából és a Keletről származtak. Éppen ezért, ebben az időszakban több patika kapta a „szerecsen” nevet.

Ha valaki egy rabszolgatartónak állított emlékmű, szobor fennmaradása ellen tiltakozik – megértem. Ám, hogy egy, az osztrák szociáldemokrata párthoz tartozó Mireille Ngosso kongói születésű osztrák orvos és politikus, aki egyben Bécs I. kerületének helyettes elöljárója „lenyűgöző érzésnek” nevezi, hogy a patika tulajdonosa hajlandó a névváltoztatásra, azon azért csodálkozom.

Csak nehogy ebben az őrületben valaki azt próbálja követelni, hogy a szerecsen Monostatos figuráját írják ki a Varázsfuvolából, mert a Mozart által komponált csodálatos ária Wolfgang Amadeus rasszista nézeteit tükrözi…