A veszélyeztetett világörökségek vörös listájára kerülhet a Fertő tó

HírKlikk 2020. augusztus 10. 18:42 2020. aug. 10. 18:42

Miután ismertté vált, hogy az erősen vitatott fertőrákosi idegenforgalmi gigaprojektre (július 30-án) kiadták az építési engedély, Kínától Észtországig és Norvégiától Ausztráliáig 20 ország 30 szervezete az UNESCO Világörökség Központja igazgatójához intézett levélben követelte, hogy a Fertő tót vegyék fel a veszélyeztetett világörökség vörös listájára. Első ízben ezt az Alliance for Nature vetette fel, akkor még azzal, hogy ha az osztrák oldalon folytatódik a beépítés, nem lehet majd biztosítani ennek a területnek az autentikus voltát.

Mint az Oeconews.at portál emlékeztet rá: a Fertő tó és vidéke 2001 óta határon átnyúló UNESCO-világörökség. Később, amikor ismertté vált a fertőrákosi gigaprojekt, a szervezet határozatot fogalmazott meg. Ebben a határon átnyúló megvalósíthatósági vizsgálatot követelt, és a határozathoz csatlakozott számos osztrák és magyar szervezet. A dokumentumot 2019 szeptemberében eljuttatták az osztrák kormányhoz, a burgenlandi tartományi kormányhoz és az UNESCO-hoz. Most ismét az osztrák kormányhoz fordultak, amely közölte: 2019. október 23-án a minisztertanács megvitatta az ügyet és továbbította a környezetvédelmi minisztériumnak, amely kért is tájékoztatást a magyar féltől. Ám azt a választ kapta, hogy a nevezett vizsgálat már elkészült, a környezetvédelmi engedélyeket kiadták, és azok jogerőre emelkedtek, vagyis további vizsgálat és engedélyezési eljárás nem lesz. A magyar fél hozzátette, hogy a projekt megvalósítása nem jár majd negatív hatásokkal.

A cikk szerint azonban már önmagában az is sért bizonyos konvenciókat és uniós irányvonalakat, hogy nem vonták be a megvalósíthatósági vizsgálatba az érintett szomszédos államot, noha a projekt várhatóan a határon átnyúló jelentős negatív következmények vérhatók. A vonatkozó jogok érvényesítéséhez az EU Bizottságához kell fordulni, ez azonban az osztrák kormány illetékessége lenne. A környezetvédő szervezet a vonatkozó konvenció irodájához fordulhat. Mindenesetre a levél szerzői kifejtették: arra számítanak, hogy az egész Európa számára jelentős Fertőtó Kulturális Táj az UNESCO következő ülésén felkerül a veszélyeztetett világörökség vörös listájára.