A világ egyik legmagasabb minimálbére lesz Lengyelországban

HírKlikk 2020. augusztus 2. 20:00 2020. aug. 2. 20:00

Lengyelországban fogják fizetni a világ második legnagyobb minimálbérét, de a szakértők szerint, ez a lépés visszafelé is elsülhet.

A napi.hu a Business Insider Polska cikke alapján arról számol be, hogy a lengyel minimálbér jövőre 2800 zloty lesz, ami az átlagbér több mint a fele, pontosan 53,2 százaléka. Az OECD-országok közül csak Kolumbiában magasabb ez a mutató, ahol a minimálbér az átlagbér 58 százaléka. A Jog és Igazságosság (PiS) kormánya érdekes világgazdasági kísérletbe kezd bele a minimálbér emelésével.

A lengyel kormány e heti ülésén fogadta el a változtatást, hogy 200 zlotyival emeljék a jelenlegi 2600 zlotyis minimálbért, a minimális órabért pedig az óránként 17 zlotyiról 18,3 zlotyira emelték.

A világnak ezen a részén még sohasem volt ilyen magas a minimálbér.

A Business Centre Club szakmai szervezet szakértője szerint, ez akár visszafelé is elsülhet. Az emelés a járvány ideje alatt elsősorban a kis cégeket és a szegényebb régiók rosszabbul képzett munkásait sújtja, mivel az ebből fakadó magasabb vállalati költségek, miatt, akár el is bocsáthatják vagy fiktív részmunkaidős foglalkoztatásba kényszeríthetik őket.

A közgazdászok egy része felelőtlennek tartja ezt a lépést, mert a vállalatok és vállalkozók költségeinek mesterséges felemelése abban az időszakban, amikor a gazdaság a járvány nyomán amúgy is válságban van, azt fogja eredményezni, hogy a cégek még nehezebben tudnak majd talpon maradni.