A világ méltatja Mihail Gorbacsovot és világtörténelmi szerepét

HírKlikk 2022. augusztus 31. 16:40 2022. aug. 31. 16:40

A világsajtó tele van Mihail Gorbacsov volt szovjet pártfőtitkár, a peresztrojka és a glasznoszty „atyjának” halálával. Az ausztráliai Newcastle Herald az AP hírügynökség által, az első nemzetközi reagálásokból készített összeállítást közölte.

Vlagyimir Putyin orosz elnök „mély együttérzésének” adott hangot, és részvéttáviratot küld majd a családjának és a barátainak – közölte szóvivője az Interfax hírügynökségnek. (Putyin azóta már elküldte a táviratot.)

Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára azt tudatta: „Mélységesen elszomorít Mihail Gorbacsov halálhíre. Páratlan államférfi volt, aki megváltoztatta a történelem menetét. Mindenki másnál többet tett azért, hogy a hidegháború véget érjen. A világ kimagasló globális vezetőt veszített el, aki a multilateralizmus elkötelezett híve és a béke fáradhatatlan védelmezője volt”.

Ursula von der Leyen, az EU Bizottságának elnöke: „Mihail Gorbacsov olyan vezető volt, akiben megbíztak és akit tiszteltek. Döntő szerepe volt abban, hogy véget ért a hidegháború, és lehullt a vasfüggöny. Megnyitotta az utat a szabad Európához. Ez az örökség nem fog feledésbe merülni.”

James Baker III. volt amerikai külügyminiszter: „A történelem óriásként fog emlékezni Mihail Gorbacsovra, aki a demokrácia felé vezetett egy nagy nemzetet. Amikor úgy döntött, hogy nem alkalmaz erőszakot a birodalom összetartására, döntő szerepe volt abban, hogy a hidegháború békésen ért véget. A szabad világ nélkülözni fogja.”

Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter: „A kelet-európai és a német emberek, de végső soron az orosz emberek is mély hálával tartoznak neki az inspirációjáért, azért, hogy előlépett a szabadság eszméivel.”

Condoleezza Rice, volt amerikai külügyminiszter: „Elszomorít a hír, hogy elhunyt Mihail Gorbacsov. jobb életet próbált biztosítani a népének. Nélküle és bátorsága nélkül nem lehetett volna békésen lezárni a hidegháborút.”

Boris Johnson brit miniszterelnök: „Mindig csodáltam azt a bátorságot és integritást, amellyel a hidegháború békés lezárását hozta. Putyin Ukrajna elleni agressziójának idején mindannyiunk számára példa marad fáradhatatlan elkötelezettsége a szovjet társadalom megnyitása mellett.”

Az összeállítás itt olvasható eredetiben.