A vita befolyásolta az előválasztást – ezt mutatják a számok is

NVZS 2019. június 28. 06:06 2019. jún. 28. 06:06

Nem véletlenül fél Tarlós István regnáló, és az őszi választáson Orbán Viktor által ismét harcba küldött főpolgármester(jelölt) attól, hogy a televízió nyilvánossága előtt csapjon össze kihívójával/kihívóival: az ellenzéki előválasztás konkrét bizonyítékokat is szolgáltatott arra, hogy az embereket érdekel, és nem is csak l’art pour l’art, egy ilyen összecsapás. Ráadásul a szavazókedvet is erőteljese befolyásolja a vita. Az előválasztást lebonyolított aHang és csapata által közzétett statisztikai adatok ezt fényesen igazolják.

Egyértelműen a három legerősebb nap az ATV által közvetített ellenzéki főpolgármesterjelölti vita utáni hétfő, kedd és szerda volt. Az előbbi kettőn ugrásszerűen, közel a duplájára nőtt a leadott szavazatok száma, miközben a csonka-, félnap szerda is kikiáltható a harmadik legerősebb napnak – ha a fél nap alatt leadott voksokat megduplázzuk (pláne, ha figyelembe vesszük, hogy nagyon sokan munka után értek rá szavazni, s szerdán nem volt „munka után”, mivel napközben lezárták már az urnákat).

Forrás: elovalaszto.hu

A fenti megállapítást látszik alátámasztani, hogy a legtöbben a nagy tömegközlekedési csomópontokban adták le a voksukat. A közzétett adatok alapján ugyanis a legtöbben a Móricz Zsigmond körtéren szavaztak, ott adták le a voksok 12,2 százalékát. Az Örs Vezér terén majdnem ennyit, 11,2 százalékot rögzítettek, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára a Széll Kálmán tér került, 10,5 százalékos aránnyal. A listát egyébként a Nagyvárad téri aluljáró zárja (2,42 százalékkal).

Azt persze nem tudjuk, hogy kit, mit és hogyan befolyásolt a vita, a jelöltek által azon nyújtott teljesítmény – ebben szubjektív tapasztalataink vannak csupán. E sorok írójának több ismerőse is azt mondta a vita előtt – és a vita után ezt megerősítette –, hogy két favorit jelöltje volt, s közülük a vita után választott.