A volt elnök szerint törvényt szegett a statisztikai hivatal

HírKlikk 2021. május 4. 04:45 2021. máj. 4. 04:45

Mellár Tamás, a Párbeszéd képviselője hétfőn az Országgyűlésben emlékeztetett arra, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnökhelyettese a napokban egy csúsztatásokkal teli cikkben durván nekitámadt az ellenzéknek.

Mellár szerint ezzel a KSH megszegte a statisztikai törvénybe foglalt pártatlanság, valamint a megbízhatóság elvét. Kitért arra is, ma kevesen bíznak az országban a KSH adataiban. A vicc kategóriája, hogy 449 ezer forint a havi bruttó átlagkereset Magyarországon – jegyezte meg.

Azt kérdezte, miként büntetik a KSH törvényszegését? Mit tesz a kormány, hogy megállítsa a KSH rohamos tekintélyvesztését, az adataival szembeni bizalmatlanságot? – firtatta.

Varga Mihály pénzügyminiszter visszautasítva a vádaskodást úgy látta, Mellár Tamásnak, a KSH egykori elnökének savanyú a szőlő, mert már nem ő vezeti a hivatalt. Elmondta, nem büntetendő, ha valaki ír egy véleménycikket Magyarországon.

Szerinte a cikkben nagyon fontos felvetések voltak, de nem a KSH-é volt az első szó, ugyanis az ellenzék hónapok óta támadja azzal a hivatalt, hogyan manipulálja az átlagbérre vonatkozó adatokat.

Közölte, a KSH nem pusztán a magyar jogszabályok, hanem az Eurostat és az EU elvárásai alapján jól végzi a munkáját.

Forrás: MTI