A zágrábi polgármester is támogatja Karácsony mini-Dubaj elleni harcát

HírKlikk 2024. március 24. 17:40 2024. márc. 24. 17:40

„Zágrábban ugyanazt a harcot kellett megvívnunk, ami most Budapesten is kezdődik. Mi győztünk. Ti is meg tudjátok csinálni Budapesten”. Ezt üzente Tomislav Tomašević, Zágráb zöld-baloldali polgármestere. Tomašević volt az, aki megakadályozott a horvát fővárosban egy „mini Dubaj”-hoz hasonló tervet.

Elmondta, hogy mielőtt Zágráb polgármestere lett, az előző városvezetésnek volt egy „Zágráb Manhattan” nevű projektje, amelynél az volt az elképzelés, hogy  rengeteg felhőkarcoló és luxuslakás épüljön a Száva partján.

„Akkor mi felléptünk a projekt ellen, megküzdöttünk az előző polgármesterrel, és győztünk – hangsúlyozta Tomasevic, aki  elmondta: nemrég hallotta, hogy ugyanez a befektető szinte ugyanezt a tervet akarja megvalósítani Budapesten, ami sajnos Belgrádban már sikerült is neki. A polgármester ellenzi ezeket a projekteket, szerinte ezek a beruházások a milliárdosok játszóterei, amiket milliárdosoknak építenek.

Korábban ismert volt, hogy a Rákosrendezőre tervezett mini-Dubajt is kitaláló Mohamed Alabbar Belgrádban már csinált egy hasonló beruházást, Belgrade Waterfront néven. Ezt a projektet 2012-ben a szerbiai választások előtt nem sokkal jelentették be, a kezdetben 3 milliárd dolláros fejlesztés tervét Alabbar mutatta meg az akkor még csak miniszterelnök-jelölt Vucsicsnak. A kormány ingyen átadta a területet, és az azon álló történelmi épületeket a befektetőnek. Az előkészítésről társadalmi egyeztetést nem tartottak. 2022-re 33 épület készült el, és 5 ezer lakást adtak el, de a lakhatási válságon ez nem segített. Az iskolák nagy részének építése, sőt, a kulturális épületek, és a beígért park építése még el sem indult.

„Mi nem szeretnénk elzárt közösségeket a városainkban – mondta a zágrábi polgármester. Mindenki számára megfizethető, hozzáférhető lakhatást szeretnénk biztosítani.”

Tomasevic kijelentette: támogatja Karácsonyt és Budapest lakóit beruházás elleni küzdelemben – írja a 444.