Adásonként két millióba kerül Takaró Mihály köztévés műsora

Zutyu 2021. szeptember 12. 07:46 2021. szept. 12. 07:46

A Tőkéczki és Takaró című műsort nem a közmédia készíti, pedig jellemzően studió-beszélgetésekből áll.

Időről-időre frissíti a közmédia a honlapján a szerződéseinek listáját, Ebben az ömlesztett dokumentum-tengerben bukkantunk rá a Tőkéczki és Takaró című műsorral kapcsolatos megállapodásra. A közmédia tavaly december és idén június közötti időre szerződött a HD TV Hírstúdió Műsorkészítő Kft-vel a Tőkéczki és Takaró című műsor elkészítésére, amiért az 61 millió 398 ezer 740 forintot kapott. (Bár a műsor egyik névadója elhunyt, Takaró Mihály úgy döntött, nem változtat a műsor címén, a néhai történész iránti tiszteletből.)

Számításaink szerint a szerződés ideje alatt harminc adás készülhetett, vagyis a jellemzően stúdió-beszélgetésekből álló műsor adásonként 2 millió forintba került. Nehéz magyarázatot találni arra, mi az oka, hogy nem saját gyártásban készíti a műsort a közmédia. Egy oka lehet ennek, hogy a holdudvart pénzeljék a produkció által is. A műsorgyártó cég tulajdonosairól annyit lehet tudni – egy azóta sem cáfolt Népszabadság-cikk szerint –, hogy jó viszonyt ápolnak Halkó Gabriellával, a Habony-körhöz sorolt üzletasszonnyal, akinek volt és jelenlegi cégei is nagy beszállítói az MTVA-nak.

A műsort vezető Takarónak elég szép nácibarát renoméja van a múltból – írta róla még korábban a régi Index Comment Blogja. A köztévé Száműzött magyar irodalom című műsorában egyszerűen kitagadta a zsidó származású írókat, helyettük előszeretettel vett elő nyilasokat, akik néha írtak is. Jelentős visszhangot kapott kijelentése volt a Nyugat folyóiratra, hogy az kis példányszámú zsidó lapocska volt csupán. Takaró munkájának tudja be a magyar nyilvánosság, hogy az antiszemitizmusáról hírhedt Nyírő József bekerülhetett a Nemzeti alaptantervbe.