Áder bevitte a gyomrost a katásoknak

Bánó András 2020. július 13. 19:06 2020. júl. 13. 19:06

Az történt, ami történni szokott. Hiábavaló volt a felháborodás, hiába tiltakoztak illetékes szakmai szervezetek, Áder János köztársasági elnök zokszó nélkül aláírta a katás vállalkozókat megnyomorító törvényt. Végképp kiérdemelte újraválasztott lengyel kollégájának, Dudának a gúnynevét, a Mr. Toll-t.

Fittyet hányt arra, hogy három szakmai szervezet is kérte: legalább küldje vissza a jogszabályt megfontolásra az Országgyűlésnek, mert szerintük a törvénytervezet szigorú, indokolatlan és túl nagy terhet ró a „katás" vállalkozókra, Ádernek volt képe cinikusan indokolni döntését.

A köztársasági elnök kifejtette: a vírusválságot követően, a gazdaság élénkítése idején különösen fontos, hogy többletterhek ne nehezítsék a vállalkozók életét, ezért a törvénnyel kapcsolatos kritikát különös gonddal vizsgálta meg.  Innentől azt gondolhatná az ember, hogy Áder is átérzi a katások helyzetét, ám rögtön kiderül: ez koránt sincs így.

Kiemelte: az elmúlt esztendőkben néhány nagy cég visszaélt a szabályozás nyújtotta lehetőségekkel, és a törvénymódosítás most ezt a jogszabályi kiskaput zárja be úgy, hogy a több mint 300 ezer kisadózó semmiféle változást nem fog tapasztalni, a korábbihoz képest nem kell több adót fizetnie.

Nem a fenét, vágná rá azonnal a sokezer katás! De Áder arcpirító indoklással megy tovább: a főállású adózók továbbra is havi 50 ezer forint, a nem főállású adózók havi 25 ezer forint tételes adót kötelesek fizetni. Úgy, mint eddig, csak a 12 millió forint éves bevétel feletti összeg után kell a kisadózónak a 40 százalékos adót megfizetnie – mutatott rá.

Az államfő ezután – mintegy mellékesen – hozzáteszi: új szabály, ha egy kifizető ugyanabban az évben a kisadózó vállalkozásnak 3 millió forintot meghaladó összegű bevételt juttat, akkor a 3 millió forint feletti bevételrész után 40 százalékos adót kell fizetni. Az adót főszabály szerint, a kifizető szerv, és nem a vállalkozó fizeti. A törvénytervezet elleni tiltakozók számtalanszor felhívták a figyelmet, hogy a kifizető szerv nem lesz hülye, és a 40%-os többletet azonnal áthárítja majd a kisvállalkozóra, de Ádert ez sem érdekelte. Sőt, indoklása végén volt képe ezt írni: ha valaki mégis úgy gondolná, hogy számára ez az egyszerűsített adónem már nem a legkedvezőbb, akkor számos egyéb adózási mód közül választhat.

Csak azt kívánom: egyszer az életben folytasson olyan kereső tevékenységet Áder János, amikor választania kell a számos egyéb adózási lehetőség közül. Akkor vajon hova küldené el az akkori államfőt?