Aggasztó jelek érkeztek Csernobilból

HírKlikk 2021. május 12. 16:22 2021. máj. 12. 16:22

Kutatók szokatlanul magas neutron szintet mértek, ami arra utal, hogy ismét beindult a maghasadás.

35 évvel a csernobili atomkatasztrófa után, ismét nyugtalanító hírek érkeztek – írja a hvg.hu. A Science szerint ugyanis az ukrán kutatók nemrég szokatlanul magas neutronszintet mértek az épület egyik alagsori helyiségénél, ami arra utal, hogy ismét beindult a maghasadás.

A brit Sheffieldi Egyetem atomtudósa, Neil Hyatt, úgy magyarázta a helyzetet, hogy ez olyan, mint egy parázs a kerti grill közepén. Elmondta, hogy a katasztrófa idején, 1986-ban megolvadt a reaktor magjának egy része, ami elárasztotta az alagsort, majd kihűlt és megszilárdult, aminek köszönhetően a sugárzás szintje aránylag stabil maradt. Azonban megfigyelték, hogy az erős esőzések után beszivárog a víz a problémás területekbe – a betonszarkofág ellenére, ami lelassítja a neutronokat –, így nagyobb az esélye a maghasadásnak. A 2016-ban épített új szarkofág ezt volt hivatott megelőzni.

Az új építmény eddig sikeresen működött, azonban most kiugróan magas neutronszintet mértek a 305/2-es alagsori teremből. A kutató szerint a jelenség aggasztó, és úgy vélik, szorosan figyelemmel kell kísérni, ugyanakkor nem tartják valószínűnek egy újabb katasztrófa bekövetkeztét.

A probléma megoldásán már dolgoznak a szakemberek. Az egyik terv szerint lyukakat fúrnak majd a megszilárdult anyagba, amin keresztül bór rudakat tudnak elhelyezni, ezzel csökkentve a szabadon mozgó neutronok számát.

Forrás: hvg.hu