Aggódnak a háziorvosok egy „agyament” járványügyi intézkedés miatt

Millei Ilona 2021. október 18. 07:13 2021. okt. 18. 07:13

„Ez egy agyament dolog, aki kitalálta, annak nincs agya” – így reagált egy háziorvos arra, hogy az operatív törzs minap kiadott utasítása szerint mától a háziorvosoknak kellene elvégezniük a hozzájuk érkező Covid-gyanús betegek gyorstesztelését, amelyhez teszteket és védőfelszerelésként plexi arcvédőt is kapnak. A háziorvosok szerint viszont ehhez a feladathoz sem eszközük nincs, sem a megfelelő körülmények nem biztosítottak számukra. Ezért aláírásgyűjtésbe kezdtek, amit szombaton el is juttattak az illetékesekhez, vagyis az országos tiszti főorvosnak, és az operatív törzsnek. Egyelőre annyit tudni, az operatív törzs péntek estére visszavonta a rendeletet. Most ott tartunk, új eljárásrend érkezik majd. A háziorvosi aggályok maradnak.

Az új eljárásrendről egyelőre azt tudjuk, amit a Koronavírus Sajtóközpont az atv.hu megkeresésére közölt: „a háziorvosok dönthetik el, hogy a tüneteket mutató betegek közül kinél tartják indokoltnak a háziorvosi rendelőben végzendő gyorstesztet, illetve kinél tartják szükségesnek a továbbra is rendelkezésre álló statikus mintavételi pontokon történő PCR-teszt elvégzését a beteg tüneteit, oltottságát, fertőzésen való átesettségét és a járványügyi körülményeket szem előtt tartva. Ezt a hamarosan megjelenő új eljárásrend is tartalmazza.”

Ez az eljárásrend azonban – újdonságától függetlenül – továbbra is felveti ugyanazokat a kérdéseket, amelyeket a háziorvosok fogalmaztak meg, és amelyek miatt aláírásgyűjtésbe kezdtek.

Az őrület onnan indult, hogy a háziorvosok Müller Cecília országos tiszti főorvos és György István államtitkár által aláírt levelet kaptak, amelyben azt írták, hogy a Delta-variáns terjedésével számítani kell a Covid-fertőzések számának növekedésével. „Mindezek miatt fontos, hogy lehetőleg már az első orvos-beteg találkozásnál minél pontosabb diagnózis legyen a koronavírus-fertőzés igazolására.” Ezért a háziorvosoknak kellene mától megkezdeniük a hozzájuk érkező napi betegek gyorstesztelését, amelyhez „a járványügyi szabályok betartásának megerősítése érdekében” teszteket és védőfelszerelésként plexi arcvédőt is kapnak, amit a mintavételezéshez használhatnak.

Az általunk megkérdezett – névtelenséget kérő – háziorvos azt mondta erre, „én nem tudom, Cilike hol tanulta a szakmát, de az biztos, hogy agya nincs.” Azt is mondta, minden háziorvos föl van háborodva. Ő maga szintén aláírta az illetékeseknek szánt kérvényt, amelyben felsorolják, miért is kivitelezhetetlen és betarthatatlan, amit követelnek tőlük.

A háziorvosi rendelők döntő többségében ugyanis nincs lehetőség a fertőzésgyanús és nem fertőző betegek térben és időben történő elkülönítésére, hiszen a legtöbb helyen maguk a rendelők is egy légterűek. Azt írják: „a biztonságos mintavételhez, az előírt infekciókontroll szabályok betartásához egy plexi arcvédő nem nyújt önmagában védelmet. Ehhez komplett védőruházat felvétele szükséges, amihez sem a tárgyi és helyi feltételek nem adottak a háziorvosi, házi-gyermekorvosi praxisokban, sem idő nincs akár napjában többször a szabályos beöltözésre és kivetkőzésre a mellette párhuzamosan zajló normál betegellátás és oltások beadása (Covid, influenza) mellett.”

Ráadásul, pozitív minta esetén, a rendelő – sőt, a fentiek miatt –, a rendelők, akár az egész váró fertőtlenítését el kellene végezni, és addig a további rendelésnek állnia kell. Ezzel pedig a többi, más panasszal jelentkező beteg ellátása sérül. Ugyanakkor sérülhet amiatt is, mert bár a betegellátásban dolgozó személyzet biztosan kapott legalább egy komplett oltási sorozatot, de ez nem jelent 100 százalékos védelmet a fertőzéssel szemben. Így ez a módszer jelentősen veszélyezteti az alapellátó személyzetet, valamint a nem fertőző betegség miatt, vagy szűrésen, oltáson megjelenteket, és az ellátó személyzet megbetegedése esetén, egyáltalán az alapellátás biztosítását is.

Azzal is számolni kell, hogy a váróban, rendelőben keverednek a potenciálisan fertőző betegek az egyéb panaszokkal jelentkezőkkel és akár egészséges, védőoltásra váró páciensekkel. Márpedig az utóbbiak száma jelentősen növekedhet az influenza oltások megkezdésével. A vírus terjedését az is segíti, hogy vannak olyan betegek, akik tömegközlekedéssel kényszerülnek a rendelőbe eljutni.

Ugyanakkor az utasításban az sem tisztázott, mi történjen azokkal a személyekkel, akik légúti panaszokkal jelentkeznek és az elvégzett gyorsteszt negatív eredményt ad. Ebben az esetben ugyanis – az érvényes eljárásrend szerint – PCR vizsgálat elvégzése szükséges, amire az alapellátó praxisokban nincs lehetőség. Ezért a háziorvosok azt javasolják, hogy a Covid-tesztelések a már bejáratott módszer szerint történjenek, mert ezzel csökkenthető az esélye annak, hogy a fertőzöttek, az egészségesek között mozogva, tovább terjesszék a fertőzést. Úgy vélik, az OMSZ által végzett tesztelések viszonylag olajozottan működtek már eddig is. Szerintük inkább annak további egyszerűsítése lenne kívánatos, hogy a jelenlegi többlépcsős vizsgálatkérés helyett, egyszerűbben, egy felületen, vagy akár egyszerű beutalóval is igénybe vehető legyen a tesztelés arra alkalmas, felkészült, infekciókontroll szempontjából megfelelő helyen.

Azt is javasolják, hogy maradjon meg a légúti betegek előzetes telefonos egyeztetési kötelezettsége, hogy a gyanús betegeket még azelőtt kiszűrhessék őket, mielőtt a rendelőkbe, vagy bármilyen közösségbe mennének, Ezzel valóban csökkenteni lehet annak a lehetőségét, hogy az alapellátó rendelőkben együtt várakozzanak potenciálisan covidos és egyéb páciensek. Ugyanakkor azt is javasolják, vezessék be a kötelező maszkhasználatot zárt terekben, illetve tömegközlekedési eszközökön.

Ami a rendelet kiadása óta eltelt időben kiderült, a hamarosan megjelenő új eljárásrend szerint a háziorvosok dönthetik el, mikor szükséges, hogy antigén gyorstesztet végezzenek Covid-gyanús betegeknél.