Ágh Attila: meggyőzni nem, csak legyőzni lehet Orbán Viktort

Németh-Kállai Szilvia 2023. december 11. 06:45 2023. dec. 11. 06:45

A miniszterelnök tudja, hogy Ukrajna csatlakozási folyamatát egészében nem képes megakadályozni, de radikálisan szeretné csökkenteni a lehetőségét – mondta a Hírklikknek Ágh Attila. A politológus szerint ezért kezdődött el az alkudozás, a kompromisszum keresése. Ha pedig ez létrejön, akkor minden fél elmondhatja, hogy győzött. Orbán Viktor a múlt héten is tárgyalt több európai vezetővel, de erősen kétséges, hogy a néhány nap múlva kezdődő uniós csúcs előtt meggyőzhető lenne.

Meggyőzni valóban nem lehet Orbán Viktort, csak részlegesen vagy egészen legyőzni – vélte Ágh Attila. Mint mondta, jelenleg éppen az utóbbira tesznek kísérleteket. Megindult ugyanis a párbeszéd arról, hogy az Ukrajna csatlakozási folyamatához szükséges tárgyalások megkezdéséért mennyit hajlandó a magyar miniszterelnök feladni, mit akar cserébe kapni, illetve mindezt hogyan csomagolja be az Európai Unió. Ez a három nagy alapkérdés – magyarázta a politológus.

A miniszterelnök azzal dicsekedhet, hogy az utóbbi néhány napban fölértékelődött, mert az Európai Tanács elnöke, Charles Michel, valamint az egyik legbefolyásosabb európai politikus, Emmanuel Macron és még néhányan – közvetlenül vagy közvetve – megpróbálták jobb belátásra bírni. Már abban, hogy elkezdtek vele tárgyalni, benne volt a kompromisszum lehetősége, hiszen megkérdezték tőle, „mit kívánsz Viktor”? Ez az első alapkérdés – emlékeztetett a politológus.

Ehhez képest – tette hozzá – Orbán Viktor arról beszél, hogy el se kezdjenek Ukrajna csatlakozásával foglalkozni, még a tárgyalások szintjén sem. Sőt, minden hadieszköz vagy utánpótlás szállítását be kell fejezni. Ez már a második alapkérdéshez tartozik, hiszen világosan látszik, hogy a miniszterelnök elkezdett alkudozni, ezért adott egy „listát”, hogy lehessen miből feladnia. Nyilvánvalóan, tudja, hogy Ukrajna csatlakozási folyamatát egészében nem képes megakadályozni, de radikálisan szeretné csökkenteni a lehetőségét. „Lassan minden gyerek tudja az EU-ban, hogy Orbán Viktor Putyin embere”, ez a legfőbb ok, ami miatt ellenáll az ukrán csatlakozásnak, miközben fenn akarja tartani azt a látszatot, hogy hajlandó megállapodni.

Ágh Attila szerint ehhez kapcsolódik a harmadik alapkérdés. Valószínűleg úgy, hogy az Ukrajnával való a csatlakozáshoz szükséges tárgyalások megkezdését átkeresztelik majd valami olyanra, ami nem utal Ukrajna jövőbeli uniós tagállammá válására. Ezt össze lehet kapcsolni a Nyugat-Balkánon lévő türelmetlenkedéssel – amiért eléjük került Ukrajna –, de találhatnak olyan közös nevezőt, hogy például majd együttesen indulnak a tárgyalások. Addig is azt nézik meg, hogyan lehetne segíteni a jelenlegi nemzetközi válság állapotában ezeket az országokat. Az pedig, hogy máshogy fogják nevezni a dolgokat, a kompromisszum része lesz. 

Orbán – illetve Magyarország – biztosan kap egy nagyobb összeget, viszont csak részletekben, és az EU is cselez, mert kivárja, miképpen használják fel ezeket a részösszegeket. A miniszterelnök azonban már számolt ezzel és megpróbálja a következő félévet a kialkudott pénzzel átvészelni, kigazdálkodni. Ez viszont – Ágh Attila szerint – nem fog teljesen sikerülni. De kétségtelen, hogy Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter vadabb pénzügypolitikájával, Varga Mihály pénzügyminiszter háttérbe szorításával és a „kicsit megkapott pénzből” egy vészkormányzást be tud vezetni – vélte a politológus. 

A végén pedig mindhárom fél azt fogja nyilatkozni, hogy megnyerte a csatát. „Az Európai Unió azt mondja majd, hogy már nem először birkóztunk meg egy Orbán-féle szörnyeteggel, most is sikerült. Orbán Viktor azt, hogy látjátok, senki nem hitte el, de én legyőztem az EU-t és nekem lett igazam. A balkániak pedig azt fogják mondani, hogy mégiscsak jó volt a háttérben mocorogni, mert közelebb kerültünk mi is ahhoz a speciális státuszhoz, amit most csak Ukrajnának ígértek ilyen sürgősséggel és vehemenciával” – fejtegette Ágh Attila. 

Eddig Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy „mi magyarok”, de ezt megváltoztatta „mi európaiakra”. Az elemző szerint úgy akarja kicselezni az Ukrajnával való szembefordulást, hogy azt mondja, Európának nem az az érdeke, hogy megkezdjük Ukrajna csatlakozásához szükséges tárgyalásokat. Ez Európának ártana, „én képviselem az európai érdeket azzal, hogy nem engedjük be az ukrán mezőgazdasági termékeket, meg az ukrán kamionosokat”. Vagyis hirtelen szerepet és kalapot váltott. Az persze, hogy akár egyetlen mondatban ellentmond saját magának, nem újdonság. „Tehát az, hogy elkezdi védeni az uniót az unióval szemben, ez egy teljesen megszokott fordulat nála” – vélte Ágh Attila.