Akár 700 forintba is kerülhet majd egy liter benzin

HírKlikk 2022. január 18. 12:08 2022. jan. 18. 12:08

A Gazdaságkutató Intézet (GKI) szerint akár 700 forintba is kerülhet egy liter benzin idén, ha kivezetik a 480 forintos hatósági árat. Egyetlen hét alatt 6 százalékkal drágult az olaj a világpiacon, már a hordónként 150 dolláros rekordárat sem zárják ki az új évben. A holtankoljak.hu úgy számol, hamarosan sehol sem tankolhatunk majd 480 forint alatt. A kormány egyelőre február közepéig maximálta az üzemanyagárakat – derül ki az RTL Klub hétfő esti híradójából.

Az összeállítás szerint amennyiben 2022-ben marad az ársapka, akkor a benzinkút-üzemeltetés továbbra is veszteséges lesz. „Őszintén remélem, hogy február 15-ével megszűnik a hatósági ár alkalmazása, különös tekintettel arra, hogy a jelenlegi piaci helyzetet, a kőolaj aktuális világpiaci árát tekintve egy komoly emelkedés látható” – fogalmazott a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára, Grád Ottó.

A csatorna megkérdezte a tárcát is, meghosszabbítják-e az árbefagyasztást. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium azt válaszolta, hogy a kiterjesztés indokoltságáról, módjáról a február közepi világpiaci és egyéb körülmények, folyamatok alapján születhet majd döntés.