Akár új választás kiírásával is végződhet a fővárosban Magyar „remény” Péter kavarása

HírKlikk 2024. szeptember 12. 14:55 2024. szept. 12. 14:55

A Tisza Párt a fővárosi közgyűlésben nem köt egyik frakcióval sem koalíciót, és az eddigi főpolgármester-helyetteseket bizonyosan nem szavazza meg. Demszky Gábor volt főpolgármester szerint a Tiszán belül kellene megfékezni a „napóleoni szerepben tetszelgő” Magyar Pétert. Tetszik, nem tetszik, a legfrissebb közvélemény-kutatási adatok szerint a Tisza Budapesten egymaga megelőzte a Fideszt, ezért felmerülhet a fővárosban új választás lehetősége is – véli Magyar György.

Egyik frakcióval sem köt koalíciót a Tisza Párt a fővárosban – jelentette ki Magyar Péter, s azt is, hogy nem szavazzák meg az eddigi főpolgármester-helyetteseket. A főváros – jórészt a kormányzati elvonásoknak betudhatóan – a csőd szélén áll, szinte semmilyen érdemi fejlesztésre sincs lehetőség, Budapest működtetéséhez Karácsony Gergelynek és Orbán Viktornak azonnal rendeznie kell Budapest és a kormány kapcsolatát, lehetőség szerint nyilvános, transzparens módon – idézte a Magyar Ügyvéd Blog a Tisza Párt elnökének legfrissebb – ezúttal a fővárossal foglalkozó – posztját. 

„Abban bízom, hogy környezete leállítja a napóleoni szerepben tetszelgő vezér ámokfutását” – ez az idézet már Demszky Gábor volt főpolgármestertől származik. „Elhamarkodottnak tartom Magyar Péter nyilatkozatát. Szakmai szempontból értékelhetetlen ez a szöveg, mert nem szól a Budapest működéséhez is elengedhetetlen fejlesztésekről, és azok finanszírozása érdekében szükséges összefogás szükségességéről” – tette hozzá. Magyar György szerint Demszkynek annyiban igaza lehet, hogy a Tisza Párt elnöke Budapest működőképességének megőrzését kizárólag az Orbán-Karácsony-viszony rendezésétől reméli.

Az ügyvéd azonban úgy látja, egészen új helyzetet teremtett a Medián legutóbbi felmérése, amely szerint, ha most vasárnap lennének választások Magyarországon, a biztos szavazó pártválasztók körében a listás szavazatok 43 százalékát kapná a kormánypárt, míg a Tisza 39 százalékot szerezne. Hahn Endre a Klubrádió Megbeszéljük című adásában ezt azzal egészítette ki, hogy Magyar Péterék Budapesten egyedül megelőznék a kormánypártot. Ebből könnyen az is következhetne, hogy érdekük lehet a fővárosi közgyűlés ellehetetlenítése. 

A Fidesz ördögi terve – a Mi Hazánk segítségével – valódi káoszt keletkeztetett a városvezetés összetételének megváltoztatásával. Az októberben megalakuló testületben tíz-tíz mandátummal rendelkezik majd a Fidesz és a Tisza, hárommal a DK, ugyancsak hárommal a feloszlott ellenzéki összefogás maradéka, hárommal a kétfarkúak, és ugyanennyivel a Vitézy Dávid mögé felsorakozott LMP és az őt támogató civil szerveződés.

A blogszerző szerint ebből egy dolog biztosan következik: ha Karácsony mögül nem hátrál ki az őt támogató szerveződések egyetlen képviselője sem, akkor a testület nem dönthet az önfeloszlatásról, mert ahhoz négyötödös többségre lenne szükség. Ezt a 33 fős testületben – ahol Karácsonynak is van egy szavazata – a hét fős kisebbség blokkolhatná. Erre októbertől számítva hat hónapon belül egyébként nincs törvényes lehetőség.

Azt viszont ma senki nem tudja, hogy mi történik az október 4-re tervezett alakuló ülésen. Ott – illetve legkésőbb a következő ülésen – legalább egy közgyűlési tag főpolgármester-helyettest kell választani, és kötelező pénzügyi bizottságot felállítani, valamint dönteni kell a szervezeti és működési szabályzatról. Ha ez nem történik meg, könnyen felmerülhet az önkormányzat alaptörvény-ellenes működése, mert nem hozta meg azokat a határozatokat, amelyekre az „alkotmány” is utal. Ez végső soron a testület parlament által kezdeményezhető feloszlatásához is elvezethet – mutatott rá Magyar György.

A maga megkérdőjelezhetetlen álláspontjával Magyar Péter tulajdonképpen a Fidesz karjaiba taszíthatja a főpolgármestert, mert ha a pártja semmilyen formában nem akar együttműködni az alakuló ülésen, Karácsonynak a NER felé kellene nyitnia. Amit a főpolgármester egyes vélemények szerint tulajdonképpen meg is tett – kiváltva Magyar Péter kritikáját –, amikor támogatásáról biztosította egy budapesti olimpia megrendezését, ha abban széleskörű társadalmi konszenzus alakul ki és az az egész város egészére fókuszál.

Érdeklődéssel várjuk a fővárosi közgyűlés alakuló ülését. Október 4-én sok minden kiderül. Egyebek mellett az, hogy a Tisza Párt egyáltalán kiket delegál a testületbe – ami máig nem tisztázott –, miként az is, hogy Magyar Péter az EP-mandátuma mellett vállalja-e Budapesten a Tisza-párti frakció vezetését – olvasható a blogbejegyzésben. A Medián legfrissebb közvélemény-kutatási adatai alapján nem zárható ki, hogy Magyar Péter a fővárosban a közgyűlés feloszlatására és új választás kiírására játszik majd. Ha a Hahn Endre-féle adatok helytállóak, Magyar „remény” Péter könnyen átvehetné az uralmat Budapest felett.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom